RoboCop 2014, in regia lui Jose Padilha, debuteaza printr-o scena infioratoare si puternic emotionanta: o lume utopic - distopica ni se releva, undeva mai tarziu de anul 2019 cand America stabileste si mentine pacea in insoritul Teheran cu ajutorul unor roboti politicosi, dar pe care nu vrei sa-i superi. De fapt, SUA a trimis la export armate de roboti worldwide, singurul loc din lume unde linistea publica este inca mentinuta de oameni fiind chiar tara producatoare.
Ca si in filmul original din ’87, actiunea se desfasoara in Detroit, oras controlat de OCP, corporatia care produce masinile de razboi. Lacomia e mare si OCP nu vrea sa rateze sansa de a-si vinde produsele chiar in tara de bastina asa ca se hotaraste sa ofere americanilor un erou: Robocop. Politistul jumatate om, jumatate robot vine ca un raspuns salvator la intrebarea ce imparte America in doua: Vrem oare ca robotii sa detina controlul?
Incepe promitator, dar din pacate de aici se rupe filmul. Varianta din 2014 nu este decat un remake mai curat vizual si foarte tehnologizat al filmului din 1987. Cliseele ne pandesc la tot pasul, vezi familia americana fericita si unita, iar distributia din care ii amintim pe Michael Keaton, Samuel L. Jackson sau Gary Oldman nu prea reuseste sa salveze reputatia filmului. Sa nu mai vorbim de Robocop / Alex Murphy care este jucat plat si dramatic, in a bad way, de anonimul Joel Kinnaman.
Desi filmul nu livreaza la nivelul asteptarilor, exista totusi cateva momente de smart comedy sau ironii subtile precum aparitiile lui Pat Novak (Samuel L. Jackson), un om de televizune, al carui discurs ne aminteste de Mihai Gadea. Sau, momentul meu preferat, cand Dr. Dennett Norton (Gary Oldman) explica cum functioneaza Robocop: In lupta, Murphy nu mai este stapan, controlul fiind preluat de catre sistemul de operare, doar ca politistul are in continuare impresia ca el ia deciziile. Vorbim aici de iluzia liberului-arbitru.
Click pe foto pentru marire
Foto: Forum Film
Cel mai convingator actor / actrita: Michael Keaton, in rolul CEO-ului OCP care chiar te duce de nas aproape pana la finalul filmui, desi daca ai vazut Robocop original stii ca seful is the bad guy
Cea mai tare faza: Cand Robocop isi recapata liber-arbitrul si ii ameninta pe cei din conducerea OCP cu arma, un las acolit al CEO-ului ii spune: Nu ma impusca, io n-am treaba, sunt de la marketing!
Punctul slab: scenariul, jocul, regia
De ce merita sa-l vezi: Pentru ca ai vazut Robocop filmul si serialul in copilarie
Cu cine mergi sa-l vezi: cu fratele, sora, prietenii cu care ai vazut si varianta originala
Nota OM: 3 stele din 5