Ce spuneti de un film cu spionaj, mistere, planuire de asasinat si jocuri politice de culise? Suna a thriller american, nu? De fapt este mai bine de atat, pentru ca vorbim despre un documentar si despre o afacere de acum 30 ani si in care hotii si vardistii sunt romanii si francezii. Este deci o poveste cat se poate de adevarata, documentata de regizorul Ionut Teianu (care a scris si scenariul la Despre oameni si melci) in filmul Afacerea Tanase – Leapsa pe murite.
Totul incepe in primavara lui 1982 cand presedintele francez Francois Mitterrand se trezeste implicat intr-o intriga din culisele politicii cu nimeni altul decat Nicolae Ceausescu in ceea ce mass-media avea sa numeasca Afacerea Tanase. Pe scurt, unul dintre spionii Securitatii infiltrat la Franta, Matei Haiducu, primeste un ordin cat se poate de clar de la Conducatorul Suprem: sa-i elimine pe scriitorii dizidenti Virgil Tanase si Paul Goma stabiliti la Paris. Nimeni nu avea cum sa banuiasca ca acest ordin va declansa un scenariu de film politisit, dar Haiducu pune in miscare intriga in momentul in care alege sa nu indeplineasca ordinul si suna la DST denuntandu-se si dezvaluind planul de asasinat.
Francezii aleg sa-i protejeze pe cei doi, numai ca se vad la randul lor prinsi intr-un real scenariu in care lui Tanase i se pune la cale o asa-zisa rapire pentru a fi protejat si pentru a face sa creada Bucurestiul ca planul merge conform indicatiilor. Implicatiile sunt cu atat mai delicate, cu cat nici media frantuzeasca, nici intregul aparat de justitie nu sunt puse la curent cu toate detaliile.
Deznodamantul, fericit de altfel, merita vazut la cinema, la Bucuresti pe 1 noiembrie cand va avea loc o proiectie în avanpremieră în deschiderea Festivalului Filmului Francez, in prezenta lui Virgil Tanase. Sau, daca aveti ocazia, il mai puteti vedea in cadrul editiei din acest an a Festivalului de Film Documentar ASTRA de la Sibiu.
Cat despre realizarea documentarului, care trebuie vizionat si in legatura cu cartea lui Virgil Tanase, Leapsa pe murite, veti fi placut surprinsi de latura filmica condimentata cu imagini de arhiva, marturii, tensiuni si orgolii surprinse in priviri, imagini cu presedinti si un Matei Haiducu interpretand probabil personajul vietii lui intr-un interviu inedit. O felie de istorie nationala si de relatii diplomatice internationale care merita ascultata, inteleasa si apreciata asa cum se cuvine.