Un exercitiu de imaginatie, asadar. 10 milioane de euro pentru o viata noua. Se scot din sertar visurile ingramadite, dorintele imprastiate, frustrarile ascunse sub mormanul de probleme conjugale. Posibilitatile sunt nenumarate pentru o simpla familie de muncitori, asa ca trebuie disecate, analizate si cantarite in amanunt. In piesa 6 din 49 de la Teatrul de Arta.
Incidentul, un bilet castigator la loto, este prilejul perfect pentru doi soti de a se reintalni la jumatatea drumului dintre multe visuri abandonate. Insa nimic nu mai este atat de simplu dupa o viata petrecuta impreuna. Cutremurul care tulbura apele se propaga in stari si atitudini de intensitati diferite, care zguduie relatia pana la punctul prabusirii. Totul se petrece pe fondul unei naturaleti de-a dreptul fermecatoare. Procesul de cautare a unei solutii cat mai avantajoase atrage dupa sine reactii necontrolate, trairi interioare si schimbari de situatie, la fel ca in viata reala.
Regizorul Alexandru Maftei, la o prima incercare intr-ale teatrului, reuseste sa recreeze o lume lesne de identificat in societatea romaneasca, pana in cele mai mici detalii. Rar sa se potriveasca atat de bine doi actori (Dana Voicu si Liviu Cheloiu): in replici, in gesturi, in schimbul de priviri, incat sa ramana suspendati in decor si dupa terminarea spectacolului. Interpretarea este impecabila si parca nici nu s-ar fi putut inchipui actori mai potriviti. Limbajul e al omului din popor, simplu, dar nu lipsit de substanta, al barbatului sincer, dintr-o bucata, si al femeii care se fereste neincetat de gura lumii. Aflati intr-un razboi de interese, cei doi se cauta, se alearga, se regasesc si se despart, starnind rasete fara prea mare efort, doar dintr-o privire nedumerita sau o spranceana ridicata.
O comedie autentica, ce ridica in acelasi timp probleme de moralitate si trebuie neaparat privita intr-un context mai larg. O libertate mascata, limitata tot mai mult de viata care i-a strans in aceeasi casa batraneasca, se deschide brusc creand iluzia unui nou inceput. Dar odata cu stralucirea luxului vin si toate ororile lumii exterioare, iar omul simplu parca tot la viata tihnita trage: “De acum suntem boieri. Banul cumpara tot”. Da, dar femeia cinstita stie ca banii nemunciti atrag toate nenorocirile lumii. Si atunci? Spectatorul poate comenta, judeca, poate fi contrariat de stangacia personajelor, de visurile lor lipsite de orginalitate, de nehotararea lor in fata unor decizii ce par evidente, dar la sfarsit se va intreba, daca nu cumva au avut dreptate...
Click pe foto pentru marire
Foto: Teatrul de Arta FB