Cand ne referim la Razbunatorii / The Avengers aducem automat in discutie un film-eveniment, grandios si exploziv prin intriga, realizare si distributie. Nimic nu este prea putin spus, daca luam in considerare scara la care se desfasoara actiunea din creatia regizorului Joss Whedon (cunoscut pentru serialele Firefly si Buffy, vanatoarea de vampiri). Nu ar fi de mirare ca referintele lui Whedon sa fie puse in umbra de aceasta lansare, o superproductie pe care chiar si spectatorii ocazionali trebuie sa o vada.
The Avengers este un film cu supereroi marca Marvel, producator de benzi desenate care a creat aproape toate personajele cu puteri supranaturale aparute pe marile ecrane. Si nu orice film cu supereroi, ci unul in care sunt reuniti protagonisti din cinci alte productii, fiecare dintre ele bine primita la vremea ei: Iron Man 1 si 2, The Incredible Hulk, Thor si Captain America: The First Avenger. Ii veti reintalni pe toti, actori si personaje, mai putin pe Edward Norton, care i l-a cedat pe The Incredible Hulk / Bruce Banner lui Mark Ruffalo. Si ca sa linistim o parte a fanilor Marvel: fiecare dintre eroi este bine conturat si are rolul lui in film, chiar daca unii vor fi ceva mai vizibili. Joss Whedon a reusit sa isi impace personajele si sa evite supralicitarea unora in dauna celorlalte.
Fiecare dintre filmele mai sus mentionate a avutun buget de peste 100 de milioane de dolari. The Avengers pluseaza pana la impresionanta suma de 220 de milioane de dolari, mai mult decat oricare dintre precursorii sai. Amanunt semnificativ si pentru a intelege importanta acestei lansari in universul Marvel, si pentru a da o masura a efectelor speciale dezlantuite pe ecran. De la un capat la altul, avem parte de o ilustrare impecabila a tuturor plasmuirilor provenite de la cei nu mai putin de cinci scenaristi. De la explozii devastatoare, la lupte dinamice si la plutirea lina a unui centru de comanda zburator, este greu sa gasesti un cadru fara efecte speciale, iar totul arata incredibil de bine. Filmul este disponibil si in format 3D, si in format Imax, cu o profunzime foarte buna a imaginii, asa ca nu veti regreta daca il vedeti in cele mai bune conditii posibile.
Ajunsi la intriga, vom trece rapid peste misiunea tipica de a salva lumea, pentru a ajunge la detaliile care ii dau culoare lui The Avengers si il fac deosebit de alte productii din aceeasi categorie. De data aceasta, supereroii se confrunta cu un personaj negativ colectiv, intruchipat de Loki (Tom Hiddleston). Este clar, insa, ca Loki insusi este depasit de situatie si neputincios in fata puterilor pe care s-a angajat sa le slujeasca. Asa ca lupta dintre Bine si Rau pierde din caracterul personal, tipic filmelor cu supereroi, in favoarea unei senzatii de infruntare intre armate. Dinamica echipei de supereroi da mare parte din savoare, iar amenintarea unei forte invadatoare este mai palpabila aici, venita mai curand dintr-o ordine fireasca a lucrurilor decat dintr-un geniu malefic. Pe alocuri, The Avengers seamana cu SF-uri clasice, precum Ziua Independentei sau Razboiul Lumilor.
In final, reluam indemnul initial: mergeti la The Avengers, macar si pentru ca este un film de referinta facut la o scara impresionanta. Pentru cei care nu se omoara dupa supereroi, exista suficiente aspecte interesante pe langa evolutia acestora, iar interactiunea dintre ei include momente surprinzatoare si poante reusite pe care le poti aprecia fara sa fi urmarit productiile precedente. In fine, pentru fanii genului nu mai este nevoie de nicio recomandare, asa ca va dorim doar vizionare placuta.