Anul 2012 l-a surprins pe regizorul Christopher Nolan cu un nou titlu in lista de creatii cinematografice: Cavalerul Negru: Legenda renaste / The Dark Knight Rises, ultima productie din trilogia Batman (Batman Begins din 2005 si The Dark Knight din 2008).
Recunosc, pe primele doua le-am vazut pe sarite, lucru care nu m-a lasat sa-mi formez o opinie pertinenta, insa impresia generala a fost clara: filme hollywoodiene concepute astfel incat sa atraga cat mai mult public neinitiat si amator de actiune gratuita. Pornind de la aceasta idee preconceputa, pot spune ca noul film ce-l infatiseaza pe eroul din Gotham City m-a surprins… placut.
Noul film il surprinde pe Bruce Wayne beteag de un picior si fara chef de viata intr-un Gotham pe timp de pace, la 8 ani dupa ce, evident, tot el a salvat orasul in The Dark Knight. Starea de acalmie este una aparenta pentru ca vuiesc zvonuri cum ca un nou antierou este pe cale sa distruga orasul. Dupa nu prea multe insistente din partea celor care ii cunosc adevarata identitate de Batman sau a celor care o intuiesc, Bruce Wayne coboara din nou in pestera plina cu gadgeturi in forma de liliac si imbraca celebrul costum negru pentru o lupta in sprijinul unor cetateni care, fie vorba intre noi, nu il mai apreciaza la fel de mult.
Pana aici meniul este acelasi, Batman lupta pentru protejarea orasului Gotham, dar partile care ridica filmul pe culmi inalte sunt date de momentele de aduceri aminte (care au rolul de a introduce privitorul in universul personajelor) si rabdarea acordata de scenarist episoadelor de batalie. Totul decurge intr-un ritm parca mai natural, iar cei doi combatanti (Batman si Bane) isi aplica pumni si picioare ca doi barbati adevarati, fara scheme iesite din comun sau mult prea fanteziste.
Ce nu se intelege pe aproape intreaga durata a filmului este motivul lui Bane, contraeroul, pentru distrugerea cu orice pret a orasului fictiv, iar asta iti da o stare de frustrare si nu poti sa nu te intrebi care o fi motivatia?! Dar lucrurile se clarifica pe ultima suta de metri, iar satisfactia unei povesti intortocheate e enorma! Daca vreti sa aflati, va trebui sa mergeti la cinema sa-l vedeti.
Din punct de vedere actoricesc, Christian Bale s-a pastrat la stadiul de cumintel, in contextul in care te astepti ca interpretul lui Batman sa aiba ceva mai multa vana. Un pic mai grav mi s-a parut faptul ca nici Gary Oldman nu si-a luat foarte mult rolul in serios (desi el joaca intotdeauna bine), dar Michael Caine da dovada de verticalitate englezeasca, iar asta te face sa uiti de restul.
The Dark Knight Rises este, printre altele, si un film al vedetelor. Este suficient sa-i trecem in revista pe Anne Hathaway, Tom Hardy, Marion Cotillard sau inegalabilul Morgan Freeman, pe langa cei mentionati mai sus, si avem o formula perfecta pentru un film de box-office.
Noul Batman sta bine si la capitolul muzica deoarece Hans Zimmer revine si de aceasta data, iar bucatile muzicale dau un spirit grandios filmului.
Pe scurt si la obiect, Cavalerul Negru: Legenda renaste / The Dark Knight Rises este unul dintre acele lung-metraje care nu trebuie ratate, fie ca mergi la cinema pentru distributia impresionata, efectele speciale sau dragostea pentru Batman.