In fiecare an, pe 22 noiembrie mapamondul isi aminteste un eveniment care a socat intreaga lume, avand reverberatii pana in zilele noastre. Anul acesta se implinesc 50 de ani de la asasinarea celui mai iubit dintre presedintii americani, John F Kennedy. Iar imaginile surprinse cu Jackie aplecata deasupra sotului ei impuscat in decapotabila din Dallas raman in panoplia celor mai impactante scene imortalizate vreodata. In timp ce America comemoreaza tragicul eveniment, nu putem decat sa ne bucuram ca traim intr-un oras cu criminalitate scazuta la nivel european si chiar mondial.
Diversele topuri internationale ne plaseaza capitala pe locuri fruntase la capitolul poluare, saracie etc. La polul opus, in 2012 ne clasam pe locul 2 intr-un top al celor mai cool orase europene realizat de revista frantuzeasca Slate, iar in cadrul unei anchete experiment realizate recent de Reader's Digest, intr-un top al celor mai cinstite orase la nivel mondial, Bucurestiul a ocupat locul 11 din 16.
In conditiile in care zilele acestea la Paris un barbat inarmat si-a permis sa faca legea prin oras, tragand in locuitori, iar in alte orase ale lumii explodeaza o bomba o data la cateva zile/saptamani, Bucurestiul ramane un oras in care nu ti-e teama sa te plimbi, nici chiar la trei dimineata.
Unde ne simtim in siguranta in capitala
Epicentrul vietii de noapte si al distractiei bucurestene, Centrul Vechi este animat si sigur de la lasarea serii si pana in zori, momentul risipirii ultimilor petrecareti. Anul acesta a fost amplasata in Centrul Istoric o sectie a Politiei Capitalei, iar numarul politistilor care lucreaza pentru acest birou a fost suplimentat.
Parcurile bucurestene sunt locuri in care ne simtim in siguranta, indiferent daca ne plimbam copilul sau cainele. De calmul acestora, ziua dar si noaptea, se ocupa paznicii care ne avertizau acum ceva vreme sa nu calcam pe iarba. Ar trebui amintit, pentru cei care nu stiu, si ca in parcurile publice din oras consumul de alcool este interzis (amenda intre 100 si 500 lei).
Si transportul public din oras este unul sigur, in trenurile de la metrou existand paznici. In ceea ce priveste tramvaiele sau autobuzele nu strica insa sa stati cu ochii in patru, pentru ca sportul parcticat de hotii de buzunare ramane frecvent. Iar atunci cand te urci intr-un taxi, indiferent cat de antipatic poate fi soferul, si oricat de mult te iei la harta cu el pentru ruta ocolitoare aleasa, nu ti-e teama ca vei fi rapit sau sechestrat.
Nici in campusurile universitare nu stam rau la capitolul securitate (Regie, Politehnica, Drept etc.), Bucurestiul fiind ferit de masacrele in masa in randul elevilor sau studentilor despre care aflam de la stiri.
Exista totusi in folclorul urban convingerea ca e bine sa ai mai multa grija in anumite zone ale orasului cum ar fi Rahova, Ferentari, Gara de Nord, Pantelimon etc., dar una peste alta, traim intr-un oras in care nu ne e teama sa iesim noaptea sa cumparam o ciocolata de la non-stop.