• Share

Vinul intra, secretul iese

Vinul intra, secretul iese

 

Asa cum spune si proverbul armenesc din titlu, la Salonul National de Vinuri al Romaniei Vintest de la Romaero vinul a intrat, a facut o impresie buna, iar secretul acestuia a fost impartasit catre vizitatori. Nu ne vom apuca noi sa facem vin, insa macar stim de ce aceasta licoare are un gust atat de bun.

 

 

Vintest a fost un eveniment foarte asteptat de catre cei care lucreaza in domeniu, iar acestia si-au adus vinurile cele mai bune, spre incantarea vizitatorilor.

 

 

 

 

Nu au fost foarte multe standuri, insa atmosfera aerisita a Salonului de Vinuri i-a dat acestuia prestanta si a inlaturat atmosfera de targusor des intalnita pe la alte evenimente.

 

Au fost prezenti 20 de producatori de vin din Romania si 6 din strainatate, toti foarte amabili si dornici sa le arate vizitatorilor ca vinurile lor isi merita laudele.

 

 

 

 

Reprezentantii cramelor au fost incantati sa povesteasca despre vinurile pe care le-au adus la salon, explicand cum zona, solul, precipitatiile, soiul strugurilor si momentul in care au fost culesi influenteaza calitatea vinului produs.

 

Despre vinuri nu voi vorbi acum in termeni specializati pentru ca stiu ca v-ati saturat sa tot auziti de expresia "vin rotund". Vinurile pe care le-am degustat eu au fost foarte bune, aveau o aroma deosebita si un echilibru bun intre zahar si aciditate, incepand de la cel alb, sec si demisec, si pana la cel rosu sau rose. Fiecare stand avea modul sau de a trata vinul: unii il tineau la rece, altii vidau sticla dupa fiecare degustare, altii carafau vinul rosu.

 

Au cam lipsit vinurile dulci, "pentru doamne", dar se pare ca sunt printre putinii fani ai acestora, caci nimeni altcineva nu s-a plans.

 

 

Dupa cum probabil stiti, vinul trebuie tinut in conditii speciale, la o temperatura constanta, in incaperi intunecoase si aerisite, pentru a-si pastra savoarea. De aceea, expertii recomanda sa cumparati vin de la producatori sau crame, nu din supermarket.

 

Pe langa vinuri, la Vintest a fost prezent Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din Golesti - Arges, care a adus un teasc din secolul 19, pentru a explica procesul de stoarcere a strugurilor.

 

 

Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din Golesti

 

 

Putin mai departe, cativa maestri bucatari s-au intrecut in sculptatul fructelor, realizand adevarate capodopere. Acestea au fost expuse si am remarcat ca in preajma lor erau la fel de multe exclamatii ca si la degustarile de vin.

 

 

 

 

Pe langa acestea, la Vintest mai puteati gasi si mezeluri traditionale, si branzeturi de tot felul (cu chimen, cu trufe), si acestea fiind degustate si foarte apreciate.

 

 

 

In cele 4 zile, multe personalitati de seama, printre care reprezentanti ai ambasadelor din Bucuresti, au vizitat salonul, interesati de promovarea vinului romanesc peste hotare.

Distribuie