Veti avea nevoie de nervi tari fata in fata cu filmul lui Amat Escalante, Heli. Regizorul, care a luat premiul de regie la Cannes pentru aceasta drama de familie plasata intr-un Mexic contemporan in care legea si ordinea sunt facute cu bocancul strivitor si mitraliera, a fost prezent de curand la Bucuresti in cadrul Les Films de Cannes a Bucarest, unde a sustinut si un masterclass.
O familie oarecare devine pretextul portretizarii unei realitati spanzurate de balustrada unui pod cu funia de gat – exact asa cum sfarseste unul dintre personaje. Un lant de imprejurari nefericite declansate de sora lui, Estella (Andrea Vergara), il fac pe tanarul tata de familie, Heli (Armando Espitia), sa se trezeasca implicat in vartejul afacerilor necurate cu droguri si a coruptiei autoritatilor. Consecintele si pierderile fizice si psihice sunt devastatoare.
Pe fundalul unei violente extreme, care nu menajeaza cu absolut nimic publicul, se strecoara scenele panoramice, de mare finete si sugestie, camera urmarindu-si personajele mai ales din spate, pana cand acestea se identifica cu piesajul, pierzandu-si identitatea. E o combinatie de apatie-absenta, nepuntinta si candoare in personajele lui Escalante, iar una dintre cele mai vii si mai izbutite scene este mascarada jucata de armata si autoritati care ineaca comunitatea in fumul stupefiantelor arse, drept exemplu, dupa care, la tribuna discursurilor gaunoase urca in gluma un baietel caruia discursul ii sta pe buze dar nu-i iese.
Exista o supra-saturatie a scenelor de violenta, dar, pe de alta parte, exista si surprize placute ale manierei de filmare. Intr-o scena sugestiva de tortura a personajelor de catre mafia locala, camera sta lung pe chipurile tortionarilor, asezati pe canapea, ca la teatru.
O realitate impactanta care ne va da de gandit si un film care, in ciuda unei portii cam exagerate de violenta, va va oferi momente care raman, in asteptarea curioasa a urmatoarei pelicule semnate Escalante. In cinematografe din 8 noiembrie.
Click pe foto pentru marire
Foto: Asociatia Culturala Macondo