Sambata si duminica, in cadrul Festivalului National de Teatru, la Odeon a debutat West Side Story. Eu una cu musicalurile televizate nu-s defel prietena. Am vazut cateva, dar nu m-au dat niciodata pe spate. Din acest motiv, nu am mers nici la un musical la teatru. Pana aseara. Cand am auzit ca debuteaza un musical in regia lui Razvan Mazilu, mi-am spus ca ar fi cazul sa incerc si eu aceasta experienta.
West Side Story este o productie proprie FNT, directorul artistic al festivalului, Mariana Constantinescu, rugandu-l pe Razvan Mazilu sa o puna in scena. Alegerea s-a bazat si pe experienta acestuia ca regizor de musical, el regizand deja doua spectacole de acest gen: The Full Monty la Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara si, mai recent, Cabaret la Teatrului German de Stat din acelasi oras. Piesa a fost aleasa special pentru a fi jucata de tineri, iar auditiile au fost facute la nivel national. Rezultatul este o echipa de 21 de tineri artisti adunati de prin toate colturile tarii, fara foarte multa experienta, insa cu calitati evidente. Fundalul sonor este asigurat de Orchestra Nationala de Tineret, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeselea, iar costumele poarta semnatura Doinei Levintza.
Dupa toata introducerea, cate ceva si despre spectacol in sine. Poveste este spusa in mai multe scene. Exista cateva episoade de grup, la care participa toti artistii, scena este plina si nu mai stii exact la cine sa te uiti, insa vocile ii aduc pe toti sub aceeasi umbrela sonora. Exista si momente individuale sau de cuplu, in care fiecare dintre interpreti reuseste sa straluceasca, vocile personajelor principale fiind foarte puternice si reusind sa te prinda. Si exista si momente in care actiunea se invarte in jurul a 4-5 personaje. Exista momente de dans latino, dans contemporan si street dance, exista scene violente, amuzante si romantice, exista actiune nebuna si respiro, exista cam tot ceea ce trebuie sa existe intr-un astfel de spectacol. Actorii alearga pe scena, sar in public, se suie pe balcoane si atentia iti este solicitata din plin pentru a reusi sa-i urmaresti.
Iar toata nebunia lor este perfect completata de orchestra din fundal, pe ale carei acorduri totul capata o forta incredibila si ale carei sunete se raspandesc in toata sala. Este un musical pana la urma, iar muzica este un element extrem de important ce leaga si fluidizeaza toate elementele implicate.
Pe langa cei 21 de tineri artisti care canta si danseaza, pe scena mai urca si actorii Constantin Cojocaru, Ionel Mihăilescu, Mircea Constantinescu si Istvan Teglas. Un element inedit il constituie prezenta cuplului Razvan Mazilu si Judith State, ca apar din cand in cand in peisaj, pe post de personaje imaginare sau alteregouri ale protagonistilor, completand partea muzicala cu miscari subtile de dans contemporan.
Click pe foto pentru marire
Trebuie sa recunosc ca au fost cateva moment in care am simti ceva fiori de emotie, iar asta nu e putin lucru pentru mine, care cu greu apreciez genul acesta de spectacol. Asa ca pot spune ca imi pare bine ca mi-am facut curaj si am trecut peste rezervele initiale si am vazut un musical de calitate, bine inchegat si frumos spus de niste tineri talentati, ce reprezinta viitorul in domeniu. Pentru ca nu degeaba la titlul original al piesei, Razvan Mazilu a adaugat si sintagma Manifestul unei generatii.
Pentru doritori, West Side Story va mai avea 4 reprezentatii la Teatrul Odeon. Pretul biletelor este unul piperat, acestea variind intre 70 si 100 de lei, insa tinand cont de numarul celor implicati si de anvergura spectacolului, am putea spune justificat.