Poate ati vazut, daca ati trecut zilele acestea prin Piata George Enescu, un cort impunator care a cucerit trotuarul si parcarea, reusind sa curete peisajul de obisnuitele masini. Acesta va gazdui prima editie a Pavilionului de Arta Bucuresti Art Safari, adica primul targ de arta de la noi. Arta a coborat, prin urmare, din muzee si galerii, in strada, si chiar in piata, la cort. Mergeti, asadar, sa va convingeti ca arta nu te ademeneste, te cucereste, intre 22 si 25 mai. Veti avea parte de un regal vizual-artistic cu peste 1000 de opere de arta de patrimoniu si arta contemporana.
1. Trebuie sa recunoastem ca arta nu e mereu atat de accesibila si ca muzeele par uneori spatii pretioase, in care simti nevoia de a pasi in varful picioarelor. Art Safari scoate arta in strada si, mai precis, intr-un cort imens si luminos, impartit in doua pavilioane. Cel mic (800 de metri patrati) este destinat artei de patrimoniu, adica muzeelor si institutiilor culturale din Bucuresti si din tara.
Marele pavilion, cu o suprafata de 2.000 de metri patrati, va fi gazda artei contemporane, reprezentata de galerii. Cele doua spatii sunt unite printr-o gradina interioara, iar daca vi se face sete dupa atata arta, exista si o gradina-cafenea.
2. In cadrul expozitiei vor fi prezente peste 1000 de opere si, in total, 5000 de obiecte culturale, apartinand a peste 350 de artisti din tara si strainatate. Vestea buna este si ca vom avea ocazia unica sa vedem la Bucuresti opere ale unor importante grupuri de arta din tara: Sigma de la Timisoara sau Scoala de pictura de la Baia Mare, dar si importante opere din strainatate.
Si apropo de asta, la Art Safari va fi prezenta si cea cea mai valoroasă operă de artă europeană dintr-o colecție privată din România - Tăietorul de lemne de Camille Pissarro, estimată de specialiștii Sotheby’s la 3 - 3,5 milioane de euro.
3. Si sa nu credeti ca se lasa numai cu admirat laolalta Grigorescu, Aman, Andreescu sau Rața Tolici si Caltia, ci si cu tot felul de avenimente conexe, de la lansari de carte si albume, la sesiuni Q & A cu artisti ori muzica contemporana.
4. In 23 mai, care este si data Noptii Albe a Galeriilor, editia 2014, Art Safari va fi deschis pana la orele 02.00, iar seara va fi (in)cantata si de un concert Electric Brother.
5. Ne asteapta asadar 4 zile de sarbatoare a artei in inima orasului, o ocazie ideala de a ne bucura de diversitatea artistica si de a percepe amprenta romaneasca in aceasta lume a frumosului. Programul de vizitare va fi intre orele 12.00 - 20.00, mai putin in 23 mai, cand Pavilionul se inchide la 02.00 si in 25 mai - se inchide la 18.00. Pret bilet: 15 lei.
Click pe foto pentru marire
Foto: Daniel Vrabioiu; Orasul Meu