Surprinsi in plenitudinea reinvierii obiceiurilor si marcarii evolutiei, oamenii imortalizeaza actiuni, manifestari care, odata puse pe o pelicula, vor ramane dovezile inregistrate ale unei civilizatii in perfectionare.
Anul 1990 reprezinta reperul temporal de deschidere a Festivalului de Film Astra, care a luat nastere ca festival al filmelor antropologice, etnografice. Editia a XII-a, din acest an, aduce sub aceeasi egida filmul si muzica, intregind astfel procesul de perceptie cu ajutorul ritmului.
Ziua de 15 octombrie reprezinta startul a peste 100 de filme, productii a 24 de tari participante, din care o treime isi au originea in Romania, fiind prezentate in premiera. Se va face apel la cuvantul publicului, proiectiile stimulandu-l la dezbateri, trairi, impresii, emotii.
Nici cei mici nu sunt exclusi din cultura cinematografica, intrucat Astra Film Junior, singurul program de educatie vizuala prin film documentar din Romania dedicat copiilor si adolescentilor, are sanse mari de a le ridica apetitul pentru vizual celor mici prin proiectii din cele mai diverse.
Timp de o saptamana, publicul specializat, dar si publicul larg vor putea asista la programe de masterclass, mese rotunde, concerte si proiectii ce anunta o avalansa de informatii inedite si experiente care vor raspunde la unele din intrebarile si provocarile intelectului uman. De altfel, teme precum natura, socialul, ecologia etc. vor ridica gradul de constientizare a populatiei asupra problemelor cu care se confrunta planeta, din diverse unghiuri de abordare.