Stim ca asta s-ar putea intampla abia in 2021, dar hai sa facem un exercitiu de imaginatie. Ne ajuta cei de la ARCUB, prin proiectul Bucuresti 2021 ACUM, cu evenimente care inchid seria intamplarilor importante care sustin candidatura orasului la mult speratul titlu de Capitala Europeana a Culturii.
Suntem in anul de gratie si lucrurile s-au schimbat. Tot mai multe lucruri interesante se desfasoara in aer liber si artistii isi folosesc skill-urile pentru a se exprima cum stiu ei mai bine, sub deviza „Facem Bucurestiul vizibil”.
Acum, pe Lipscani numarul 3, in pasajul din Hanul Gabroveni, gasesti un paralelipiped transparent. Aici poti face Bucurestiul sa arate exact cum ti-l imaginezi, cum ii simti spiritul. Nu esti singur. Te insotesc artisti si alti trecatori, ca si tine, fiecare adaugand cate un strat orasului in care traiesc, prin cuvinte, forme si idei.
Saint Machine e responsabil de idee, lucrare si genialitate.
In Piata Roma, Nicolas Triboi, peisagist francez de origine romana, iti dezvaluie Conspiratiile Organice ale naturii, pe drumuri de capitala. Strazile devin gradini urbane, cu spatii de relaxare pentru pietoni, info kiosk Bucuresti 2021 si biblioteca. Vremea gazonului si panselutelor a apus, in timp ce natura durabila a cucerit fiecare colt, cu energie si dinamism.
Nici casele nu mai sunt ce au fost. „Spatiul personal/interior devine public pentru a vorbi despre o istorie, despre trecut, despre intimitate. In esenta despre viata.”, ne spune Andreea Blaj, artista care si-a transformat locuinta intr-o instalatie. Cum? Mutand obiectele din interior pe fatada casei. Ce i-a iesit a numit High Hopes si poti admira, de pe 1 septembrie, pe strada Teheran numarul 22:
Curios cum arata pasarile in 2021? Stefan Radu Cretu, sculptor de meserie, iti arata o noua specie, Meleagris Ocellata. Are si super puteri: „culege amintirile inca netraite ale bucurestenilor” in timp ce, „echipata cu o perie metaforica, readuce in atentie locurile si monumentele istorice acoperite de praful uitarii”, spun organizatorii.
Daca o intalnesti prin oras, sa stii ca nu se supara daca-ti impartasesti cu ea amintirile din viitor, in scris chiar. Se plimba de la Statuia Lupoaicei (Piata Roma) - Via Muzeul Sutu - Statuile lui Mihai Viteazul, Gheorghe Lazar, Spiru Haret si Heliade Radulescu (Universitate) - Statuia lui Mustafa Kemal Ataturk (Teatrul Odeon) - Monumentul lui Iuliu Maniu (Piata Revolutiei, vis-a-vis de biserica Kretulescu) - Memorialul Renasterii (Piata Revolutiei) - Statuia Carol I (Piata Revolutiei) - Statuia lui Mihai Eminescu (Ateneu) - Via MNAR - Statuia Corneliu Coposu (Biserica Cretulescu) - Via Cercul Militar.
Periferiile, cartierele marginase si sarace nu sunt nici ele ignorate. Arta nu se afla pe lista lor de prioritati din pricina grijilor si problemelor intampinate. Dar Sergiu Negulici a gandit o manifestare abstracta, care implica spatiile dezolante din cartierul Ferentari, menita sa trezeasca mirarea, grija si chiar sa porneasca un dialog. Cei ce se ocupa de proiect ne-au povestit ca „formele vor fi suspendate pe un fir intre blocuri, plutind deasupra spatiului ca o suprapunere de realitati, una abstracta si intima iar cealalta existentialista si concreta”.
Daca ti-a placut periplul imaginar prin care te-am purtat, ai timp pana pe 16 septembrie sa descoperi Bucurestiul mai personal, mai artistic, mai frumos si mai bine gandit.