Cineva ne face la orele de somn sau asa trebuie sa stea lucrurile? In timpul unui an, avem o noapte in care dormim mai mult (iarna) si o noapte in care dormim cu o ora mai putin (primavara). Ah, deci practic e chit pe chit. La sfarsitul acestei saptamani avem de-a face cu ora de vara, care se aplica intotdeauna in ultima duminica din martie, trecerea la ora de iarna fiind programata pentru ultima duminica din octombrie. La prima vedere, schimbarea la ora de vara pare a-ti incurca planurile, dar probabil ca vei fi in club sau la vreo petrecere cand se face trecerea. Deci unde pare timp pierdut, de fapt castigi some quality time. Trecerea se va face in noaptea de 26 martie catre 27 martie, ora 03:00 devenind 04:00.
Aceasta practica a fost introdusa in Romania pentru prima data in 1932, functionand astfel pana in 1943. Pentru o perioada de 36 de ani s-a renuntat la adoptarea acestor schimbari, iar in 1979 ora de vara a fost introdusa din nou. Initial, trecerea se facea in prima duminica din aprilie, in 1984 mutandu-se pentru ultima duminica din martie. Ideea de baza a pornit de la Benjamin Franklin, in secolul al XVIII-lea, dupa ce a evaluat modul in care era produsa lumina de lampile cu ulei si eficienta acestora.
Duminica, 27 martie, va fi cea mai scurta zi din an, din cauza faptului ca are doar 23 de ore. Acum ramane la latitudinea ta cum profiti de ele, dar suntem siguri ca evenimentele din oras o sa iti stimuleze spiritul petrecaret. Sau poate ca vrei sa dormi, pentru a surprinde primavara cu bateriile reincarcate.
P.S.: Mersul trenurilor si alte programe de interes pentru tine nu vor fi afectate de aceasta schimbare, asa ca poti sa dai linistit o fuga pana la munte / mare in weekend, fara sa te temi ca vei pierde trenul.