• Share

Doar 30 de cladiri in prag de prabusire au fost consolidate in Bucuresti, in ultimii ani

Doar 30 de cladiri in prag de prabusire au fost consolidate in Bucuresti, in ultimii ani

 

Toata lumea a auzit macar o data (asta daca nu a si trait) despre cutremurul din martie 1977, care a dus la prabusirea, numai in Bucuresti, a peste 33 de cladiri. De atunci orasul s-a mai curemurat de cateva ori, ce-i drept nu atat de puternic, dar spaima cladirilor care cad a ramas vie printre bucuresteni.

 

Problema este ca unele dintre imobile se afla intr-o asemenea stare de degradare incat nu mai asteapta un nou cutremur ca sa se dezintegreze.

 

S-a intamplat chiar saptamanile trecute intr-una dintre cele mai populate si populare zone ale orasului, in Centrul Vechi, cand peretele unei case s-a prabusit pe strada Lipscani. Din fericire nimeni nu a fost ranit de caderea zidului. De aceasta data.

 

 

centrul vechi

 

 

Nu este singurul incident de acest gen din ultimele luni, ca sa nu mai amintim de ultimii ani, intr-o zona care a progresat mult, mai ales la suprafata lucrurilor.

 

Realitatea este insa ca multe dintre cluburile sau barurile in care zeci de oameni danseaza in fiecare weekend pot cadea in orice moment, punand in real pericol vieti umane. Cele mai recente statistici sunt alarmante si se pare ca peste 80% dintre batranele cladiri din zona se pot prabusi oricand printre pahare pline si boxe trepidante.

 

Mai precis, ultima lista data publicitatii de catre Direcţia de Urbanism a Primăriei Generale (iunie 2013), scoate la iveala faptul ca 190 de cladiri din oras sunt considerate a fi pericol public si alte 184 au fost incadrate pe lista cu risc seismic gradul I. Foarte multe dintre cladirile cu probleme se afla in Centrul Vechi, acolo unde mancam o salata la pranz, sau bem seara un pahar cu prietenii.

 

Pentru amatorii plimbarilor prin oras, alte zone populate de cladiri cu risc de prabusire sunt Bulevardul Carol, Piata Rosetti, Bulevardele Magheru si Nicolae Balcescu, Str. Mihai Eminescu, zona Kogalniceanu, Bulevardul Dacia etc.

 

 

30 de cladiri consolidate in ultimii 5 ani

 

centrul vechi lipscani

 

 

In incercarea de a plasa responsabilitatea, dam de cercul vicios al faptului ca majoritatea cladirilor unde functioneaza cluburi si baruri din Centrul Istoric sunt inchiriate si ca, in caz de prabusire, proprietarii vor fi trasi la raspundere. Proprietari care, pentru faptul ca nu se ocupa cum trebuie de consolidarea cladirilor, primesc in mod legal, doar o amenda anuala, dupa care nu mai sunt deranjati.

 

Cat despre autoritati, au ramas de mult repetente la capitolul reabilitare, in ultimii cinci ani fiind consolidat impresionantul numar de 30 de cladiri!

 

Vina este aruncata, in ultima instanta, tot asupra oamenilor, avand in vedere ca legislatia actuala opreste lucrarile de consolidare ale unei cladiri, daca locatarii refuza sa se mute. In incercarea oficiala de rezolvare a problemei, primarul Sorin Oprescu crede ca o modificare la nivel legislativ ar fi binevenita.

 

De asemenea, se pare ca in curand va exista si o harta de risc seismic a orasului pe care primarul a declarat ca nu o va face niciodata publica, pentru ca nu vrea sa alarmeze locuitorii sau sa dea idei speculantilor de pe piata imobiliara

Distribuie