• Share

Inca o cladire de interes istoric din zona Matache a fost distrusa, pe furis, in weekend

Inca o cladire de interes istoric din zona Matache a fost distrusa, pe furis, in weekend

 

Nu mai e demult un secret – in Bucuresti sunt case care plang. Case din zone istorice, case de patrimoniu; stinghere, mai mult sau mai puțin devastate, mai degrabă de atingerea umana decat de timp, se tin inca in picioare, intr-o așteptare usor incordata.

 

Iar unele mor, de cele mai multe ori sub lama nivelatoare a buldozerelor Primariei hotarate sa modernizeze capitala, sau mai bine zis sa elibereze terenuri de mii de euro si sa le jertfeasca fauritorilor de mall-uri.

 

 

hala matache

Diametrala Buzesti - Berzei - Uranus isi croieste drum prin distrugerea cladirilor de patrimoniu

 

Unul dintre aceste proiecte care constituie de cativa ani motiv de harta intre Primarie, ONG-uri si asociatii, este Diametrala Buzesti - Berzei - Uranus.

 

Haralambie Botescu, nr. 18


Grandiosul proiect a facut in weekendul ce tocmai a trecut inca o victima: casa din piata Haralambie Botescu, nr. 18, din zona Hala Matache. O cladire de secol al XIX-lea, in stil eclectic, care confom celor de la Asociatia Salvati Bucurestiul nici nu ar fi trebuit sa dispara, pentru ca doar un sfert din ea afecta planul diametralei. 

 

 

casa demolata haralambie botescu

Casa din Haralambie Botescu, nr. 18 a fost demolata in weekendul ce tocmai a trecut

 

O cladire care, asemenea multor altora din capitala, a fost lasata prada neglijentei si a amatorilor de fier vechi si care a fost demolata, pe furis, sambata, la lasarea serii.

 

Se pare ca devine deja o formula consacrata a municipalitatii: case si cladiri de patrimoniu care primesc lovitura de gratie la lasarea intunericului, in afara orelor de program.

 

Hala Matache 

 

S-a intamplat intr-o zi friguroasa din primavara acestui an si cu Hala Matache (a carei constructie a inceput in 1887), un adevarat simbol istoric al zonei Grivita-Buzesti si care nu a putut fi salvata cu toate dosarele, scrisorile deschise si protestele societatii civile si ale arhitectilor (Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din Romania, Asociația ProDoMo, Asociația Salvati Bucureștiul etc.).

 

 

 hala matache

Monument istoric, Hala Matache, vara trecuta inainte de demolare

 

La pret de cativa pasi distanta, in aceeasi zona, stra cascat si gol locul pe care se afla una dintre cele mai elegante realizari arhitectonice ale zonei  - cinematograful Marna (denumit Feroviarul dupa anii ’50).  

 

In ianuarie  2011, cladirea, care a agonizat după un incendiu suspect din anii ’90 și din care nu mai ramasese decat scheletul fatadei, a fost redusa total la tacere.

 

Moara lui Assan


Aceeasi soarta a degradarii si descompunerii a avut-o si prima moara cu aburi din tara, Moara lui Assan, aflata in zona Obor-Lizeanu, care in 2012 a inceput sa se prabuseasca.

 

Sunt numai cateva exemple din multele cladiri aflate pe lista patrimoniului national dar care in ultimii ani au fost neglijate si asasinate in numele unor interese punctuale, ce intorc spatele unui trecut care ar putea fi altfel valorificat.

 

 

moara lui assan

Ca multe alte cladiri aflate pe lista patrimoniului national, Moara lui Assan a fost lasata sa moara incet

 

De obicei se da vina, ca in cazul zonei Matache, pe locuitorii zonei cu reputatie rau famata, care fura materiale din cladiri ajutandu-le sa devina un pericol public pana cand autoritatile simt o mai mare legitimitate pentru demolare.

 

Dar în privirile celor care zac leneș pe cate o treapta de casa inca nedemolata, la umbra, in jurul pietei, nu se citeste altceva decat o trista resemnare și mai mult nestiinta. Oamenii nu sunt informati sau intrebati, ci doar pusi in fata unui fapt implinit la care vor fi nevoiti sa se adapteze din mers.

 

Dupa cum vechile case ale capitalei, cu intreg trecutul, cu povestile oamenilor care le-au construit sau si-au perindat vietile prin ele aluneca incet in uitare si indiferenta.

Distribuie