• Share

Inregistrat in Romania #2: 6 ore de ploaie torentiala, 6 ore de muzica buna cu Alternosfera, OCS, Luna Amara si Niste Baieti

Inregistrat in Romania #2:  6 ore de ploaie torentiala, 6 ore de muzica buna cu Alternosfera, OCS, Luna Amara si Niste Baieti

 

Pe 30 mai, la Arenele Romane, s-a desfasurat in plina forta cea de-a doua editia a festivalului Inregistrat in Romania, la mai putin de o luna distanta de la editia inaugurala, desfasurata in mini-vacanta de 1 Mai la Vama Veche. Atunci, pe scena clubului Goblin, pe pacursul a 4 zile, nume precum CTC, E.M.I.L., Z.O.B. Suie Paparude si Alternosfera au incantat petrecaretii de Vama.

 

De aceasta data, festivalul a fost comprimat intr-o singura zi de concerte, insa ce concerte! Alternosfera, Omul cu Sobolani, Luna Amara si Niste Baieti au animat publicul si l-au tinut aproape de scena, in ciuda unei ploi torentiale care nu a ocolit Arenele nici macar un minut pe parcursul celor 4 concerte. 

 

Primul invitat de marca a fost DJ Hefe (Razvan Radulescu pe numele sau), bine cunoscutul DJ al celor de la Coma. Acesta a incantat audienta pret de o ora, pregatindu-i pe acestia pentru seara ce avea sa urmeze. De notat faptul ca Hefe a urcat pe scena de fiecare data in pauzele dintre concerte, intretinand atmosfera.

 

 

inregistrat in romania 2 arenele romane ploaie furtuna

 

 

Putin dupa ora 19:00, si-au facut aparitia pe scena Niste Baieti. In componenta Albert Mihaiteanu (voce), Gabi Georgescu (chitara), Barbu Niculae (chitara bas) si Andrei Modrea (tobe), baietii care interpreteaza “muzica de petrecere cu distors si final glorios” au facut o incursiune prin muzica anilor ’80, readusa la viata pe ritmuri de punk-rock. S-a lasat si cu mosh-eala, iar cel mai savurat moment al recitalului a avut loc in momentul in care membrii formatiei au chemat pe scena cativa oameni din public, castigatori ai unui concurs organizat pe pagina de FB a trupei, pentru a canta impreuna cu ei melodia Deschideti poarta soarelui.

 

Daca pe pacursul recitalului hazliilor punk-isti ploaia inca era suportabila, la cateva minute dupa ce acestia au coborat de pe scena, potopul s-a abatut asupra Arenelor Romane. Pelerenile de ploaie si umbrelele si-au facut repede simtita prezenta, iar odata cu acestea, Luna Amara a urcat pe scena, spre deliciul spectatorilor. Compusa din Nick Fagadar (voce, chitara), Mihnea Blidariu (voce, chitara, trompeta), Serban Ontanu-Craciun (chitara), Sorin Moraru (chitara bas), respectiv Razvan Ristea (tobe), trupa din Cluj, cu 14 ani de activitate in spate si cu 4 albume de studio lansate pana in prezent, a oferit un recital de neuitat, cu un sound puternic influentat de grunge  si cu versuri cu o puternica insemnatate politica. Fanii au cantat la unison cu cei doi vocali ai formatiei, pe melodii precum Pietre in alb sau Rosu aprins, de multe ori Mihnea si Nick fiind nevoiti sa lase microfonul deoparte. Crezand ca ploaia s-a oprit, Nick s-a adresat publicului: “Hai ca e bine, nici nu mai ploua. Ah, stai. Ba da, inca ploua. La naiba. Imi cer scuze”. Concertul s-a terminat dupa mesajul politic transmis de catre Mihnea, acesta exprimandu-si opinia in legatura cu situatia din Ucraina si, evident, dupa deja cunoscuta melodie de final de set list, Folclor.

 

Cei care au dat mai departe cu subsemnatul au fost baietii de la Omul cu Sobolani. Dan Amariei (voce), Nicolae Arama (chitara), Radu Andrei (chitara bas) si Mihnea Dobrota (tobe) i-au incantat pe fanii bucuresteni, mai bine de o ora, cu piese adunate de pe cele 8 albume lansate pana in prezent. Acestia au aratat ca nu degeaba se afla pe scena muzicala romaneasca de 17 ani, reusind sa mentina publicul in priza cu melodii precum Zbor, Dezorientat, Xcelent, Antimioritza sau Razna. S-a sarbatorit si ziua de nastere a lui Mihnea, tobosarul formatiei, gest apreciat de catre membrii formatiei. Pentru melodia Cineva sa ne aduca vara inapoi, cei 3 instrumentisti ai formatiei s-au retras, iar Dan, in complot cu fanii, i-au pregatit un moment special sarbatoritului. Scandarile “OCS! OCS!” au fost la ordinea zilei, iar recitalul s-a incheiat pe ritmurile melodiei Cine e de vina?.

 

Au urmat doua ore in care Basarabia a dovedit (daca mai era nevoie) ca nu degeaba este pamant romanesc. La fel ca la prima editie, Alternosfera a incheiat festivalul, cu un recital de exceptie, tinand publicul bucurestean pe pozitii pana aproape de ora 1 noaptea. Marcel Bostan (voce, clape), Marin Nicoara (chitara, clape), Sergiu Aladin (chitara, clape), Dima Scripnic (chitara bas) si Anatolii Pugaci (tobe) au concertat timp de doua ore, in fata unui public, desi pe alocuri abatut de ploaia ce s-a tinut scai de festival, dornic de muzica buna. Moldovenii au rasplatit asteptarea publicului, incepandu-si recitalul cu Ne uneste, ne desparte, Wamintirile, Vreau sa-mi dai si, ironic, Ploile nu vin, chiar daca au venit din plin! Incursiunea prin intreaga discografie a basarabenilor i-a incantat pe fani, care au cerut bis si au primit la schimb 3 piese de exceptie, intr-un final apoteotic al unei trupe atat de aclamate precum Alternosfera.


Click pe foto pentru marire

inregistrat in romania 30 mai arenele romane inregistrat in romania 2 arenele romane
inregistrat in romania 2 arenele romane inregistrat in romania 2 arenele romane 30 mai

Foto: Alina Oprea

 

Mai multe fotografii de la Inregistrat in Romania #2, aici.

 

Extras


# Un minus pentru organizatorii care au permis accesul spectatorilor cu umbrele (sau poate nu l-au permis, insa informatia nu a mai ajuns si la baietii de la paza?!). Jumate din recitalul OCS am stat cu doua umbrele deschise langa capul meu. La un moment dat, nici nu ii mai vedeam pe cei din formatie. Nu puteam decat sa-i cred pe cei din stanga si din dreapta mea care imi spuneau ca baietii sunt pe scena si ca inca isi fac treaba. Ar fi putut sa plece si sa puna un CD, tot nu mi-as fi dat seama.

 

# Un minus si pentru cozile interminabile de la bere, dar parca deja ne-am obisnuit cu statul la coada pentru bautura, la orice tip de eveniment.

 

# Un alt minus pentru natura. In afara de recitalul Niste Baieti, unde ploaia era suportabila, potopul s-a asternut peste Arene (si peste restul Bucurestiului, banuiesc). Au fost doua sau trei zile la rand de canicula, insa vineri s-a intors vremea cu 180 de grade. Hei, draga natura, sa stii ca nu strica inca o zi de caldura. Just saying.

 

# Un plus pentru formatiile pe care organizatorii le-au inclus in program. Toate patru, foarte bune, iar cei care au urcat pe scena sunt niste artisti in adevaratul sens al cuvantului. Daca m-ar intreba cineva care act mi-a placut cel mai mult, as fi pus intr-o situatie ingrata, pentru ca, sincer, nu as sti ce sa-i raspund.

 

# Sound-ul a fost la inaltime. Am mai fost la Arene si cu alte ocazii, si s-a mai intamplat cu sunetistii sa o mai dea in bara. De data asta insa, s-a auzit perfect, nimic de reprosat. Sau cine stie, poate doar se aude mai bine in primele randuri sau pe timp de ploaie. Plus!

 

# Un mare, mare, mare plus pentru fanii ce au ramas pe pozitii pana la finalul festivalului. Ma uitam in spate si nu-mi dadeam seama unde se termina marea de oameni extaziati de muzica, ignoranti la ploaie.

Distribuie