Povestea spune că într-o zi, pe ulița Covaci din București, un cârciumar a rămas fără înveliș pentru cârnați, motiv pentru care a așezat carnea tocată, în bucăți mai mici, direct pe grătar. Noul preparat a fost atât de apreciat, încât restaurantul a devenit celebru, iar mititeii au intrat în istoria romaneasca.
În România, exista sortimente de mititei cunoscute de consumatori, cum sunt Micii de Obor, Micii de Lehliu Gară, Micii de Medgidia, Micii La Iordache, Micii de la Cocoșatu’, Micii de Codlea și Micii de Sulina.
Începând de marti, 25 iunie, mititeii românești intra si in istoria europeana, fiind exportați către toate țările din Uniunea Europeană. Regulamentul CE care permite folosirea bicarbonatului de sodiu pentru fabricarea micilor a fost publicat, joi, in Jurnalul Oficial al UE, astfel ca, incepand cu data de 25 iunie, acest produs va fi putea fi exportat in toate tarile Uniunii Europene. Ocazie cu care Timisoreana, berea cu cea mai lunga traditie de la noi, a decretat 25 iunie "Ziua cea mare a micului romanesc".
România a obţinut derogarea pentru folosirea bicarbonatului şi a carminului în pasta de mici. Derogarea obţinută permite folosirea acestor doi aditivi doar pentru prepararea pastei de mici, dar va rămâne interzisă pentru alte produse. Totodată, decizia SCFCAH a permis României să exporte mici în Uniunea Europeană.
"Bicarbonatul de sodiu se poate folosi în carnea crudă tocată, dar se poate folosi şi când vrei să maschezi un miros al cărnii. De aceea, Uniunea Europeană nu l-a agreat. Prima reţetă cunoscută de mici datează din 1902 şi specifică bicarbonatul în cantitate de 2-3 grame la un kilogram de carne. E folosit pentru a frăgezi compoziţia şi a păstra compoziţia. Dacă nu se foloseşte bicarbonat, micul seamănă cu o chiftea", explica, la 1 mai 2013, preşedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea.
Potrivit datelor furnizate de Federația Pro Agro, în România se consumă anual între 20.000 și 25.000 de tone de mici, adică 440.000.000 de mici.
In capitala, ne place sa ne delectam cu mici, alaturi de o halba de bere rece, in special in localuri cu specific romanesc: La Cocosatu, Caru' cu Bere, Hanu' Berarilor Interbelic, Baba Dochia, Taverna Sarbului, dar si in cele mai populare piete ale Bucurestiului, Obor si Matache si chiar la supermarket - Kaufland si Selgros sunt renumite atat pentru gama larga de produse de consum, cat si pentru mititeii savurosi.