• Share

Pune pret pe natura, o campanie care indeamna la pretuirea si conservarea naturii printr-un sistem de management sustenabil

Pune pret pe natura, o campanie care indeamna la pretuirea si conservarea naturii printr-un sistem de management sustenabil

 

Avem cateva cifre pentru voi: 9 miliarde de euro – atat poate pierde Romania in urmatorii 25 de ani, daca nu administreaza durabil ariile protejate din Muntii Carpati; daca insa este administrat intr-o maniera sustenabila, turismul din aceste zone poate genera 2,626 miliarde de euro in aceeasi perioada de timp. Nu e un secret ca resursele noastre naturale nu sunt gestionate responsabil, ariile protejate din Muntii Carpati fiind intr-un continuu declin al biodiversitatii biologice din cauza defrisarilor masive.

 

Patru institutii nationale si internationale au luat initiativa si au propus solutii intr-un studiu, realizat in 5 parcuri pilot, ce a urmarit imbunatatirea sustenabilitatii financiare a sistemului de arii naturale protejate din Muntii Carpati. Analiza face pentru prima data o evaluare comparativa a doua sisteme de management al ariilor naturale protejate din Muntii Carpati si demonstreaza care este impactul economic al ariilor protejate asupra unor sectoare ale economiei – turism, ape minerale, resurse de apa, agricultura, silvicultura si vanatoare – pe o perioada de 25 de ani.

 

 

pune pret pe natura

 

 

Campania Pune pret pe natura, al cărei mesaj principal îl constituie îndemnul de a preţui natura la adevărata ei valoare şi de a contribui la conservarea ei, propune adoptarea cadrului legislativ adecvat pentru aplicarea unui sistem de management sustenabil (SEM – Sustainable Ecosystem Management). De exemplu, de fiecare data cand vizitam Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Muntii Maramuresului sau Parcul National Piatra Craiului taxa de intrare pe care o platim va fi reinvestita in dezvoltarea zonei respective. E important de mentionat ca sistemul de management sustenabil nu presupune incetarea exploatarii zonei respective, ci doar asigura un echilibru al zonelor impadurite astfel ca pentru fiecare copac taiat sa fie plantati alti trei puieti in loc.

 

Una dintre cauzele principale ale managementului deficitar din prezent este subfinantarea ariilor naturale. Pentru imbunatatirea cadrului legislativ, campania se adreseaza parlamentarilor si membrilor Guvernului ce ar putea aproba propunerile de acte normative dezvoltate in urma studiului. Mai multe despre proiect si despre cum puteti contribui, puteti afla de pe site-ul dedicat www.punepretpenatura.ro. Tot acolo gasiti si un concurs de fotografie ce se desfasoara pana pe 20 noiembrie.

Distribuie