Paine, sare, voci cristaline, porturi populare romanesti, preparate imbietoare si oameni inzestrati - acestea sunt doar cateva aspecte care au incununat o seara traditional-romaneasca la The Harbour. Corabia a poposit pe meleagurile noastre, iar noi, curiosi si inclinati spre calitate, i-am urcat nerabdatori treptele pentru a ne “unge” papilele gustative. Va rapim cateva minute (si desigur, va eliberam apoi, doar nu suntem pirati?!) pentru a va pune la curent cu periplul nostru autohton. De altfel, ultimul din seria calatoriilor marca The Harbour.
Inca de la intrare suntem intampinati de o domnita in port traditional care ne imbia cu o tava plina de simbolurile sacre: painea – simbol al vietii si sarea - denumita din popor si “mama lui Dumnezeu”. Cuprinsi de un val al familiaritatii, ne-am asezat la masa.
Ideea cum ca bazele bucatariei romanesti nu sunt fondate de noi, ci mai degraba influentate puternic de balcani si otomani nu ne-a descurajat, determinandu-ne sa ne “ascutim” auzul la spusele Domnului Dumitru Bucsa, Executive Chef, Pullman Hotel. Bucatele alese din gastronomia romaneasca au radacini in Ardeal, Bucovina, Muntenia si Dobrogea - melanjul lor s-a materializat in urmatoarele preparate:
Antreul - doua bulete ciobanesti, zacusca, ceapa si costita ne face intrarea pe teritoriul gastronomic neaos.
Felul I – un melanj de preparate atat competitive pentru degustare, cat si competitive pentru un joc vizual, se remarca prin file de crap, pilaf cu prune afumate, pastrama de berbec, cartofi copti cu costita, muraturi – alternat de unul din cele doua vinuri autohtone de la Jidvei prezente la seara traditional romaneasca: vinul Ana – Chardonnay. Domnul Bogdan Dumitrescu, somelier de meserie, ne ofera informatii despre acest vin alb, sec, tanar, cu arome de ceara, miere si piersica galbena.
Desertul – foietajul sau placinta de dovleac, in compozitia careia apare budinca pentru textura si gust – este servit alaturi de cel de-al doilea sortiment de vin apreciat la The Harbour: vinul Mysterium Rose, sec, cupajul fiind de Syrah si Cabernet Sauvignon. Gustul debuteaza cu o savoarea fructata, urmat ulterior de o aciditate perfecta.
Fundalul este dedicat muzicii populare si demonstratiei de olarit, o demonstratie veritabila de mestesug prin dedicare, maiestrie si arta.
Click pe foto pentru marire