• Share

Teatru: Sunt un orb sau maestria de jongler consacrat in zona emotiilor marca Horatiu Malaele

Teatru: Sunt un orb sau maestria de jongler consacrat in zona emotiilor marca Horatiu Malaele

 

Forfota in sala, o multime de oameni cauta nerabdatori sa-si ocupe locurile, doar doar incepe show-ul. Se face intuneric si totodata liniste, doar mijlocul scenei ramane luminat. Un domn intr-o tinuta lejera si cu o palarie pe cap paseste in fata publicului, se apropie de microfon si spune cu o voce blanda: M-am imbracat asa in negru pentru ca cineva mi-a soptit ca sunteti morti dupa mine. Aplauzele si rasetele nu intarzie sa apara. Nu este nimeni altcineva decat Horatiu Malaele la startul unei noi reprezentatii a spectacolului pe care il semneaza, Sunt un orb.

 

 

sunt un orb horatiu malaele 

 

 

Pe acelasi ton, cu un umor si un sarcasm aparte, actorul continua sa-si impartaseasca viziunea proprie asupra diferitelor aspecte ale vietii mentionand ca viata este o boala mortala cu transmisie sexuala; vorbeste despre nastere, despre moarte, despre munca si face mici marturisiri din copilarie sau din casnicie: cel mai bun anticonceptional e sa lasi lumina aprinsa. Toata sala rasuna de rasete si exclamatii, ba chiar o parte din cei prezenti isi scot batistele sau servetelele sa-si stearga lacrimile.

 

Pasionat de literatura si in special de beletristica romaneasca, printre relatarile proprii, artistul recita poezii ce apartin scriitorilor sai preferati precum Nichita Stanescu, Emil Brumaru, George Toparceanu, Spiridon Popescu sau Adrian Paunescu. Recita pe un ton calm, delicat sau cu patima poezii si povesti de dragoste, despre iubite si de suferinta, poezii tematice intitulate de dragoste pentru agricultura, de dragoste pentru partid si guvern, de dragoste animaliera, maritima si vestimentara.

 

 

horatiu malaele 

 

 

Interpretarile sale variaza de la o tema la cealalta, iar personajele sunt rand pe rand: taranul roman, un cetatean turmentat sau Ceausescu.

 

Denumit jongler consacrat in zona emotiilor, Horatiu Malaele trece cu usurinta de la o stare la alta, de la o nota vesela la una trista si amara, cand relateaza despre parinti sau despre moarte.

 

Maestrul isi incheie reprezentatia intr-o mod cu totul si cu totul deosebit. Dupa ce invita publicul sa vizioneze in continuare cel de-al doilea film al sau, Funeralii fericite, despre care afirma ca nu e bun, e cel mai bun, recomanda celor prezenti sa nu uite sa rada, sa se joace, sa citeasca, sa gandeasca, sa fie buni, sa fie calmi si sa iubeasca, ureaza La multi ani si toate cele, mult noroc si Malaele, printr-un gest isi daruieste inima spectatorilor si incheie cu recitalul Sunt un orb, cel care da si titlul spectacolului.

Distribuie