O discutie despre presiunea din anvelope intre consumator si expertul EUROMASTER:
Consumatorul: Am auzit de un gadget auto care iti permite sa verifici automat presiunea din pneuri. Chiar este necesar un astfel de dispozitiv?
Expertul Euromaster: In ciuda aparentelor, acest dispozitiv nu este un moft. Daca planuiti sa achizitionati un automobil nou si aveti posibilitatea sa optati pentru asa ceva, expertii Euromaster va incurajeaza cu caldura. De presiunea rotilor depinde durata de viata a anvelopei, conservarea proprietatilor sale fizice si manevrabilitatea intregului automobil.
Consumatorul: De unde stiu care este presiunea optima pentru rotile masinii mele?
Expertul Euromaster: Presiunile standard ale aerului din interiorul anvelopelor sunt inscrise de producatorul auto in cartea tehnica, iar valorile indicate trebuie respectate cu o toleranta de maximum 0,2 -0,3 bari. Valorile mai mari sau mai mici decat limitele tolerate se manifesta fie printr-o scadere a aderentei, fie prin ridicarea temperaturii anvelopei in timpul rularii. Asta inseamna uzura excesiva, prematura si asimetrica a anvelopei si – implicit – riscuri majore de securitate, ca sa nu mai spunem si de consumul de carburant care creste semnificativ. Si asta nu este tot. Totodata, se intensifica si procesul de desprindere de particule materiale din anvelopa, accentuandu-se procesul de poluare in zonele cu trafic intens. Oamenii de stiinta au demonstrat ca aceste particule au potential cancerigen.
Consumatorul: La cat timp este indicat sa verific presiunea rotilor?
Expertul Euromaster: Presiunea trebuie verificata o data pe luna sau inaintea fiecarui drum lung. Aceasta simpla masura de precautie poate chiar sa va salveze viata. Si inca un lucru important de stiut: presiunea se verifica intotdeauna la rece.