Ai venit din provincie in capitala sa faci o facultate, sa inveti chestii noi si sa profiti de oportunitati. Cel putin asta iti spunea a ta mama in timp ce tu te gandeai ce petreceri o sa dai prin camin. Ai ajuns, te-ai implicat intr-o organizatie studenteasca, dar vrei sa-ti gasesti si un job. Niste bani in plus nu strica, iar profii astia tot zic ca experienta conteaza.
Cazul cel mai fericit e cel in care iti gasesti un job in domeniul pe care-l studiezi. Pe sistemul management - asistent manager intr-o companie, marketing - junior intr-o agentie de publicitate sau in departamentul unui brand care se ocupa cu aceste treburi si tot asa. Daca activitatea ta presupune sa duci cafeaua managerilor sau seniorilor, urmatorul pe lista. Si tot asa, pana cand iti gasesti un loc de munca unde inveti si pui in practica treburi, dar iti si place sa-l frecventezi. Bine, acum daca n-ai nimic impotriva primei situatii, poate ar trebui sa-ti pui niste intrebari in legatura cu ceea ce vrei sa faci. Pe aici te invarti intre 1200 - 1500 Lei.
Mall-urile sunt un alt provider de bunastare pentru studenti. Nu atunci cand mergi sa-ti innoiesti garderoba sau la film, ci cand lucrezi intr-un magazin. Salariile sunt decente, functioneaza pe baza de comisioane si, daca ai nimerit bine, poate iti dau si bonuri. Nu rade, ca le gasesti intrebuintare. Gandeste asa. Daca le pastrezi pentru cheltuielile cu mancarea, restul banilor iti raman pentru distractie. Salariile pot ajunge si la 1800 - 2000 Lei.
Mai sunt diverse platforme de freelancing daca chiar te pricepi la ceea ce faci. Din seria cate putin din toate ai Freelancer, Fiverr, Damongo sau studioD Talent Network. Stii sa scrii si o faci bine? Freelance Writing Gigs, Writer Bay, Red Gage asteapta sa-i uimesti cu talentul tau in manuirea cuvintelor. Art Wanted, Behance, Design Crowd, Get a Coder sau Project4hire iti stau la dispozitie daca stii programare si design. Aici suma depinde de cat faci, cum faci, ce faci.
Oricand poti face bani daca iti exploatezi talentul. Stii sa impletesti, sa cosi, sa repari diverse, sa orice? Ai prietenii si Facebook-ul la dispozitie. Iti faci o pagina unde sa te poata gasi lumea si sa-ti admire capodoperele, iar restul se va intampla cu ceva munca si rabdare.
Nici pub-urile sau cafenelele nu-s de lepadat. Nu e fun sa-ti vezi colegii ca stau la bere sau cafea in timp ce tu muncesti, dar cine o sa aiba bani de Vama in vara? Sunt cateva ore pe zi si-n plus, stii cat de bine te simti sa te rasfete mama cand ajungi acasa, ca puiutul ei munceste si studiaza in acelasi timp.