Daca vara a fost anotimpul tuturor celor ce au adorat scaldarile in bai de soare acompaniate de muzica de litoral, toamna aceasta vine puternic din urma. Si promite sa stranga manunchiuri de oameni si sa ii conduca, desigur, in functie de preferinte, emotii, afinitati, in cele mai potrivite locuri identificabile cu “sinele” in acest anotimp sever cu pielea. Dar ce conteaza? Sufletul este la adapost. O varianta este cea a impachetarii lui intr-un spectru al expozitiilor ce infrumuseta toamna, in Bucuresti sau in afara lui.
In capitala
Bienala Tinerilor Artisti (11 octombrie- 11 noiembrie 2012)
Fenomen dinamic, dar si virtual desfasurat in mai multe locatii ale Bucurestiului, Bienala Tinerilor Artisti se prezinta sub titlul Overlapping Biennal avand la baza un proiect de arta contextuala. Proiectul se focuseaza pe abordarea publicului a formei de arta, cum interactioneaza cu ea. Conexiunea dintre lumea reala si cea virtuala se stabileste prin intermediului matricei QR, ce poate fi scanat cu ajutorul telefonului, tabletei sau PDA- urilor. La Foto Anexa MNAC.
SubREAL Retrospect @ MNAC
subReal Retrospect (31 mai - 21 octombrie 2012)
Stabilirea unui contact cu arta occidentala a reprezentat o evolutie a traseului creativ abordat de membrii grupului subReal, constituindu-se intr-o activitate continua a ultimilor 20 de ani, recunoscuta pe plan international. Anul 1990 a reprezentat anul infiintarii lor, iar scopul bazelor puse a fost redat de idea inlaturarii reziduurilor de factura comunista, luand in calcul activitatea regimului politic si contextul cultural. Expozitia din cadrul Muzeul National de Arta Contemporana adaposteste fotografii, materiale video si instalatii atat pentru privitorul specializat, cat si pentru cei ce vor sa se initieze.
Si daca tot ai ajuns la MNAC, admira si lucrarile tinerilor artisti polonezi din cadrul expozitiei Unpolished, formata din prototipuri, serii scurte si unicate din sfera design-ului si arhitecturii.
Expozitie retrospectiva – ”Eames by Vitra” (27 septembrie – 14 octombrie)
The Ark devine spatiul de depozitare a pieselor de mobilier, devenite clasice, care apartin design-ului contemporan. Conceptele exploatate si reflectate in design-ul mobilierului isi au radacini in perioada Americii de dupa cel de-al doilea razboi mondial, semnatura lor apartinand cuplului Eames.
Sibiu, oras medieval – Expozitie de acuarela si pastel (9 octombrie - 26 octombrie 2012)
Arhitectura interiorului, si nu arhitectura de interior este ceea ce urmareste artista Gabriela Draghici sa surprinda in creatiile ei. Arhitectura sufletului structurilor, denimte cladiri, ce inca rezoneaza cu perioada medievala, relevand lirismul autentic. Aspectele evidente, prelucrate rational sunt transfigurate in metafore plastice sugestive potentate de elemente tehnice delicate, puse in armonie. In aceasta expozitie este reinviat seducatorul Sibiu prin pecetea lui veche, la Elite Art Gallery.
Sibiu, oras medieval @ Elite Art Gallery
Iasi
O luna plina cu arta contemporana – 10 octombrie – 10 noiembrie 2012
Programul ”O luna plina cu arta contemporana”, initiat de un grup de artisti ieseni, reuneste o serie de expozitii ce are ca punct comun abordarea paradigmelor de realizare, expunere si receptare a artelor vizuale. Misionarii artisti pun la dispozitia publicului lucrari de pictura si desen cu radacini in sferele preocuparilor sociale, intime sau publice, in teme precum ReVersul tabloului, Get Out of the Box sau Compromisuri pentru arta?, Postperformari sau Illuminated Moments. Galeria de Arta Cupola deschide portile catre perpetua creatie.
Sinaia
GUSTAV KLIMT – Expozitie in cadrul castelului Peles, Sinaia (15 septembrie – 15 decembrie 2012)
Spiritul artistic austriac strabate coridoarele castelului Peles reflectandu-se in lucrarile pentru decorarea acestuia, semnate Gustav Klimt. Lucrarile au fost realizate in intervalul 1883-1886, la comanda Regelui Carol I, de catre tinerii pictori vienezi Gustav Klimt, Ernst Klimt si Franz Matsch. Drept elogiu, in cinstea sarbatoririi a 150 de ani de la nasterea artistului Klimt, vor fi expuse in castel 25 lucrari originale.
The Kiss, Gustav Klimt