Traim sub semnul mixurilor si remixurilor culturale iar kitsch-ul in diversele sale forme este din ce in ce mai prizat in zona hip, ridicand nori de soc si groaza sau provocand celebra caterinca pe retelele de socializare dar si pe la petreceri cu pretentii intelectuale. Remixul cultural este echivalentul unei shaorme cu de toate, iar cand zicem shaorma avem deja un simbol al resemantizarilor culturale ale zilelor noastre.
Mai in gluma, mai in serios am inceput sa consumam shaorma in muzica, in sfaturi legate de diete (din seria cum sa te lepezi de shaorma), am inceput s-o imprimam pe tricouri pentru hipsteri sau s-o vedem curgand arty prin tablourile lui Dali, gratie lui Julien Brinic. Putem vorbi chiar si despre o serie de poze de FB dedicate subiectului, care face concurenta serioasa celei cu Lupoaica.
In plus, cand zicem shaorma ni se face automat foame, pentru ca vorbim despre mancarea tuturor, a taximetristilor si a petrecaretilor care-i cedeaza, la cinci dimineata dupa o noapte de betie, a studentului infometat si a corporatistului care mananca pe fuga in pauza de pranz. Este mancarea ieftina pe care ti-o iei calda si cu extra maioneza de la aproape orice colt de strada. Shaorma, dar si fratii ei, kebab-ul sau gyrosul sunt elemente indispensabile ale brunch-ului bucurestean, incepand sa rivalizeze serios cu sarmaua sau micul, la nivel de simbol al farfuriei nationale.
Si ca sa nu mai aveti indoieli legate de puterea shaormei, indiferent daca o impartim la colt cu un hipster sau un zidar, pe piata au aparut chipsuri sau pizza cu aroma de shaorma, iar lanturi fast-food precum Springtime au introdus-o de multa vreme in meniu.
Analizele culturale, sau de orice natura, nu cad bine pe stomacul gol, asa ca vom da o tura de oras in cautarea locului perfect pentru un brunch bucurestean.
In Centrul Vechi oferta este mai mult decat generoasa. Vestita shaormerie a Bucurestilor, Dristor, e vecina cu din ce in ce mai apreciatul kebab de la Calif. Sa nu ignoram insa nici puterea de convingere a gyrosului de la Gyros Thessaloniki, unde la orele diminetii se sta la coada, iarna sau vara.
Prin oras
Vestea buna este ca ferestre care se deschid larg spre lumea shaormei sunt nelipsite din toate cartierele orasului. Selectam cateva care ne-au convins de-a lungul timpului. Una dintre cele mai ieftine shaorme din oras (4-6 lei) se poate lua inca din rond de la Kogalniceanu, de la Pasha Doner Kebap. Dines au deja un adevarat lant fast-food si, pentru cei care au gusturi mai dietetice, shaorma de la Springtime ar putea fi alegerea perfecta. Avem sugestii si pentru varianta mai luxury, asa ca poftiti si la shaorma de Floreasca, la Genin.