Parcurile naturale din Romania ascund frumuseti care ne pot convinge sa ne petrecem vacanta de vara in interiorul granitelor tarii. Avand o lista variata care include 17 parcuri naturale romanesti, ne-am gandit sa vi le prezentam pe cele mai accesibile, insa puteti oricand sa va abateti de la traseul stabilit pentru a va bucura si de alte peisaje care va taie respiratia.
Masivul Bucegi detine unul dintre locurile primare cand vine vorba de muntii Carpati, datorita bogatiei si raritatii florei sale. Pe langa acestea, exista 7 trasee tematice, care au fost amenajate si prevazute cu panouri informative, indrumand vizitatorii catre Cascada Urlatoarea, Babele, Lacul Scropoasa, Padina, Cascada 7 izvoare, Valea Bangaleasa si Turbaria Laptici. In cadrul acestui parc natural veti putea intalni diverse specimene de flori sau animale, protejate de lege, cum ar fi floarea-de-colt si capra neagra.
Parcul Natural Muntii Maramuresului
Parcul Natural Muntii Maramuresului se afla situat in partea nordica a judetului Maramures. Este impartit in 3 zone: zona de protectie integrala, cea de management durabil si cea a dezvoltarii durabile a activitatilor umane. Printre obiectivele turistice care-i atrag aici pe vizitatori se numara Stancariile Salhoi Zambroslavele, Poiana cu Narcise Tomnatec Sehleanu, Lacul Vinderel si rezervatia faunistica Cornu Nedeii Ciungii Balasinei. In aceasta zona a Romaniei puteti intalni specii de animale precum rasul, cocosul de munte si cocosul de mesteacan.
Parcul Natural Portile de Fier
Aflat in partea de sud-vest a tarii, Parcul Natural Portile de Fier ofera privelisti care va vor convinge ca drumul strabatut pana acolo nu a fost in van. Puteti admira Defileul Dunarii, cea mai mare amenajare hidroenergetica din tara, Cazanele Mari si Cazanele Mici, precum si statuia lui Decebal sculptata in munte. Va sfatuim sa aveti grija la posibila intalnire cu viperele cu corn, insa aici puteti regasi si testoasa lui Hermann, care este o specie protejata de lege.
Situat in nordul judetului Neamt, Parcul Natural Vanatori Neamt este cunoscut pentru refacerea speciei de zimbri in Romania, accesul fiind posibil dinspre Targu Neamt, Piatra Neamt, Vatra Dornei, Pascani si Falticeni. Puteti vizita Rezervatia Codrii de Arama, fiind prezenti gorunii in varsta de peste 135 de ani, Rezervatia Padurea de Argint, Manastirea Neamt, Manastirea Varatec, Manastirea Agapia.
Partea central-nord-vestica a Muntilor Apuseni ascunde frumusetile carstice Parcului Natural Apuseni. Existenta pesterilor cu gheata, precum Ghetarul de la Scarisoara, Focul Viu, Avenul Bortig, atrage anual un numar mare de turisti. Fauna piscicola din aceasta regiune este cunoscuta pentru specii precum pastravul curcubeu, lipanul si babusca.
Geoparcul Dinozaurilor "Tara Hategului"
Acum aproximativ 70 de milioane de ani, Tara Hategului gazduia dinozauri pitici, reptile zburatoare si crocodili, iar vulcanii din Hateg au disparut cu trecerea timpului, lasand Muntii Carpati in urma lor. Printre obiectivele turistice care atrag vizitatorii in zona acestui geoparc se numara Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Cetatea Colt, Turnul Crivadiei si Manastirea Prislop. Padurea Silvut gazduieste zimbri crescuti in captivitate, iar mlastina Taul fara Fund este locul unde numeroase specii de plante carnivore isi au lacasul.