• Share

Cui ii e teama de fantome si strigoi? Povestile caselor si monumentelor bantuite din Bucuresti

Cui ii e teama de fantome si strigoi? Povestile caselor si monumentelor bantuite din Bucuresti

 

Nu ne poate nimeni contesta apetenta pentru paranormal, legende cu strigoi sau vampiri. Toata lumea stie, Dracula e din Transilvania… Rezumandu-ne doar la legendele cu fantome si alte duhuri rele care isi mai fac inca veacul pe strazile sau prin casele Bucurestiului, ne putem delecta cu o harta a zonelor bantuite ale orasului.

 

Chiar originile orasului (mentionat initial la 1459) par a sta sub pecetea bantuirii: se spune ca pe intemeietorul cioban Bucur, l-ar fi vizitat si chinuit duhurile oilor sale cele mancate de lupi.

 

Ceva mai tarziu, in istorie, a aparut legenda orasului de sub oras, acele lungi strazi subterane pe care boierii si protipendada vremii le-ar fi putut folosi in caz de urgenta pentru a iesi din oras. Din aceeasi serie se mai vorbeste si astazi despre pasajele de sub Palatul Parlamentului care se continua si sub Parcul Izvor, pe care Ceausescu si familia le-ar fi putut folosi drept refugiu, la nevoie.

 

 

Hanul Solacolu, construit in 1859 - str. Mosilor Vechi

 

Centrul Vechi – duhurile locurilor unde petrecem

 

Una dintre cele mai vechi zone din oras, Centrul Vechi, abunda in legende urbane cu strigoi si fantome. Si cum duhurile rele nu pot fi suprimate din imaginarul religios, in zona numita Piata Crucii, aproape de Curtea Veche exista Biserica Sfantul Anton. In secolul XIX, mai multi credinciosi si-au gasit aici sfarsitul in flacarile unui incendiu, iar spiritele lor tulburate si-ar face inca simtita prezenta.

 

Tot aici, dar pe strada Franceza o poveste desprinsa parca din Oliver Twist inca ne mai inspaimanta. Intr-una dintre cladiri a functionat un orfelinat, unde sef-tortionar era un individ cu nume desprins parca din povesti: Stavrache Hagi-Orman. El ii lasa se pare pe copiii orfani sa moara de foame si sete, iar fantomele lor inca mai bantuie zona, cerand ajutor.

 

Probabil nu va e deloc foame citind aceste randuri; celor care li se facea insa prin anii ’20 in apropierea Hanului lui Manuc, li se servea, intr-o cunoscuta placintarie, o gustoasa placinta cu carne. Reteta era secreta, iar legenda spune ca acesta continea inclusiv carne de om.

 

 

Hoteluri sau monumente bantuite

 

Nu departe de Centrul Vechi exista proaspatul renovat Hotel Cismigiu, cladire in care astazi sunt beraria Gambrinus sau Libraria Humanitas. In alte vremuri aici era caminul studentilor de la Teatru, iar in acea epoca un episod nefericit a avut drept protagonista o fata care a cazut in casa liftului si a murit dupa trei ore, timp in care nimeni nu a salvat-o.

 

Tot o femeie pare a bantui pana in zilele noastre Foisorul de Foc. Sotul ei infidel era pazic in locul in care aceasta si-a gasit sfarsitul tragic, cazand pe scari.

 

Una dintre cele mai bantuite cladiri din oras pare a fi Casa Vernescu, a carei poveste implica inclusiv un incendiu, la scurt timp dupa ridicare (1820). Aici, multi dintre jucatorii care-si pierdeau mintile si averile la ruleta, s-ar fi sinucis in secolele trecute si inca mai dau tarcoale locului, efectul fiind inclusiv cel de miros de pucioasa.

 

Si despre Scoala Centrala se spune ca ar fi bantuita, in stil clasic, cu geamuri care se inchid singure sau sunete si adieri nefiresti.

 

La cate case au fost demolate in fostul cartier Uranus-Rahova nici nu ne mira ca se spune ca si Palatul Parlamentului are fantomele lui, in special un barbat misterios care cutreiera pe culoarele sale de marmura.

 

 

Casele orasului si fantomele sale

 

Probabil in fiecare cartier din oras vom descoperi povestea unei case bantuite.

 

Poate si nuvelele fantastice ale lui Eliade sunt de vina pentru legenda conform careia o casa de pe strada Mantuleasa e vizitata de un spirit. Multi cred ca e vorba chiar de celebrul istoric al religiilor.

 

In circuitul folclorului urban noir a intrat si o casa de pe strada Praporgescu, unde ar fi fost ucise doua femei. Aici se spune ca ar locui un spirit malefic si ca in noptile cu luna plina numarul 666 apare pe peretele casei.

 

Brusc refrenul Du-ma acasa mai tramvai, nu mai pare chiar atat de imbietor, mai ales ca si mijloacele de transport au intrat in circuitul fenomenelor paranormale. Este vorba despre autobuze fara calatori care fac pe inserat traseul Rosetti-Gara de Nord sau despre un altul, vechi, despre care se spune ca apare in jurul orei 2.00 si va poate duce, daca va incumetati, din centru pana in zona Herastrau.

Distribuie