Valentine’s Day a reușit, în timp record de la apariție, să devină una dintre cele mai controversate „sărbători” adoptate. Este genul de eveniment care împarte oamenii în două categorii: cei care îl îmbrățișează și cei care îl resping categoric. Indiferent nu prea ai cum să fii, pentru că aproape două săptămâni, în fiecare an, îți sunt înghesuite în fața ochilor sute de nuanțe de roșu și roz turbat, livrate în forme de inimi, care mai de care mai umflate de sentiment.
Televiziunile și bloggerii îți sar în ajutor cu sfaturi pentru cina perfectă, cadoul perfect, sărutul perfect, noaptea perfectă și alte superlative absolute născătoare de frustrări. Dacă vrei să ieși în seara cu pricina, din nou, vei fi nevoit să alegi dintre zecile de petreceri tematice, pro sau anti Valentine’s.
Oricum ai da-o, ziua de 14 februarie îți pune mâna-n piept și te presează să te oprești pentru a reflecta asupra vieții tale sentimentale. Pentru majoritatea dintre noi, bilanțul scoate la iveală tranzacții prost încheiate, datorii uitate de mult și creanțe neîncasate.
Subiectul este unul extrem de sensibil, fapt care trezește în oameni dorința de a-și ascunde sentimentele confuze pe care acesta le scoate la iveală, prin adoptarea unei atitudini de blamare a acestei „sărbători a iubirii”.
Ne place să nu ne placă Valentine’s Day pentru că ne dorim să fim scutiți de a ne identifica în povești-clișeu și nu simțim nevoia de a fi hrăniți cu scenarii idilice pentru ca apoi să ne lovim de o realitate complicată. Nu ne place Valentine’s pentru că ne dăm seama că „perfectul” nu iese perfect atunci când este planificat și așteptat și pentru că nu vrem să credem că dragostea trebuie întreținută cu cine, șampanie și cadouri.
Și totuși, dacă în ziua de 14 februarie ajungeți să reflectați asupra vieții voastre sentimentale, sau asupra iubirii în general, vă recomand o sală întunecată unde rulează Amour / Iubire, un film în care Haneke abordează această temă cu luciditate, dezbrăcând dragostea de ornamente și rozuri și reușind să îi redea verticalitatea și demnitatea, atribute care de multe ori sunt trecute cu vederea în favoarea unor reprezentări nerealiste.
In definitiv, exista si varianta in care ai chef de o gura de aer si de o iesire in oras, iata cateva evenimente cu o tenta mai "anti", care nu vor deborda de inimioare si alte simboluri ale iubirii, fix pe 14 februarie:
- Parazitii in Studio Martin - lupta impotriva sistemului inseamna cu siguranta si lupta impotriva unei sarbatori imprumutate
- Sowhat, Cap si Pahze electronizeaza Ziua Indragostitilor la Papiota
- Tapinarii pastreaza traditia si protesteaza importiva V Day-ului in Club A
- Les Elephants Bizzares aduc un aer bizar in seara dedicata iubirii, la Stuf Vama Veche.