Daca in secolul XVII era foarte putin cunoscuta pe meleaguri romanesti, berea a recuperat bine, devenind una dintre bauturile noastre preferate: un roman bea aproximativ 90 de litri de bere pe an, iar la nivel de cosum national, suntem pe locul sapte in Europa.
De la bautura privilegiatilor la popularele Gradini bucurestene
Mult timp berea a fost considerata o bautura de lux, care le racorea verile boierilor, iar primii care au inceput s-o bea cu placere au fost ardelenii si banatenii.
Prima berarie din Bucuresti apare la inceputul secolului al XIX-lea, cand, desi stramba din nas cand gusta din bere, voda Caragea incuviinteaza functionarea fabricii. Racorirea in masa cu o halba de bere in decorul marilor gradini bucurestene devine extrem de populara abia spre finalul secolului XIX si inceputul secolului XX.
Nu ne putem decat imagina cat de efervescenta era atmosfera unor Gradini precum Otetelesanu, Rasca sau Wilhelm, pentru ca intre timp ne-au invadat pub-urile si putem savura lesne la Bucuresti bere din toate colturile lumii. Cu toate astea, fie vara sau iarna, mai putem merge inca sa bem o bere autohtona, nefiltrata sau nu in cateva dintre berariile bucurestene de traditie.
Berarii de traditie vecine astazi cu Irish Pub-urile
A devenit o moda in ultima vreme sa ne bem berea la pub mai degraba decat la berarie, ceea ce nu anuleaza insa popularitatea bauturii, indiferent de ocazie sau locul in care mergem. E adevarat, gasesti bere peste tot, dar pentru ceva mai special, nu ocoliti berariile de traditie.
Trecutul nu a fost niciodata mai prezent in impozanta cladire de langa biserica Stavropoleus ale carei inceputuri se leaga de Nicolae Mircea si de finalul secolului al XIX-lea. Aici au baut Slavici sau Cosbuc si chiar Caragiale, la randul sau proprietar de berarie pentru o vreme. Berea casei e inca de isprava si isi asteapta musterii.
Povestea berariei Gambrinus incepe la 1901 in zona fostului Teatru National (actualul Novotel) cand I. L. Caragiale isi incearca norocul in afaceri. Din pacate localul nu reuseste sa intreaca marile berarii precum faimoasa Gradina Union si se pare ca insusi dramaturgul prefera sa stea la o bere si o vorba in alta parte.
Beraria si-a continuat insa existenta si dupa despartirea de numele lui Caragiale iar in timpul razboiului s-a mutat in cadrul actualului Hotel Cismigiu. A rezistat pe parcursul perioadei comuniste si nici macar amenintarea cu ruina sau criza nu au reusit s-o adoarma definitiv. Asa ca, astazi ne putem delecta inca cu bere si mici la Gambrinus, pe Regina Elisabeta.
Anii 2000 impuneau in peisajul berariilor populare din Bucuresti un loc unde berea venea la metru: Becker Brau. Si mai interesant este faptul ca aceasta functiona in hala uneia dintre vechile fabrici de bere ale Bucurestiului, Bragadiru, rebotezata Rahova in perioada comunista. Intre timp nu se mai poate bea bere in fosta fabrica, insa beraria germana functioneaza din 2012 la o alta adresa.