Nu e niciodata foarte usor sa te hotarasti unde sa pleci in vacanta, chiar si pentru un weekend. Mai ales cand intervine si dorul de duca: ai chef de ceva nou, de ceva altfel.
Exista locuri deosebite in tara, pe care, daca inca nu le-ai descoperit, ar merita sa le dai o sansa intr-un weekend din aceasta vara. Si pentru ca in preajma lacurilor totul e, in acelasi timp, mai linistit si mai misterios, vom alege sa cutreieram paduri si munti in cautarea lor.
Laguna Albastra
Dunele de nisip din preajma comunei Aghiresu au fost probabil dintotdeauna insetate; poate si de asta a aparut acolo, la 30 de km de Cluj, un lac. Localnicii ii spun Laguna Albastra datorita culorii neobisnuit de azurii si s-a format pe o fosta mina de caolin.
Va trebui sa va pregatiti sufleteste pentru un drum plin de gropi si nu ezitati sa cereti indicatii localnicilor. Nu e recomandat nici sa mergeti cu mana goala spre Laguna Albastra, daca vreti sa beti ceva rece contempland lacul. In jur nu exista non-stop-uri satesti de unde sa va aprovizionati.
Lacul Bolboci
Nu departe de atat de populara Vale a Prahovei, se afla in Muntii Bucegi un lac, care desi artificial, merita un efort montan. Lacul se numeste Bolboci si a fost realizat din piatra provenita din muntele Zanoaga.
In apropiere exista si o cabana cu acelasi nume aparuta prin 1928. Din Sinaia se fac 8 km pana la lacul de pe Ialomita; daca sunteti fani drumetii ii puteti parcurge pe jos sau puteti urca cu telecabina pana la cota 2000.
Lacul Gozna
Cei care au fost anul acesta la festivalul de jazz de la Garana stiu probabil ca in zona iti poti limpezi gandurile pe malul Lacului Gozna. In jurul acestuia se dezvolta in anii ’60 statiunea Valiug.
Aici nu trebuie sa va faceti griji ca veti fi nevoiti sa dormiti in masina, exista case de vacanta si destule facilitati, printre care terenuri de tenis si o herghelie.
Lacul Ochiul Beiului
In muntii Aninei si mai exact in Parcul Natural Cheile Nerei exista un lac despre care se spune ca e fermecat. Si poate asa e, pentru ca nu ingheata nici iarna, atragand tot felul de pasari.
In Lacul Ochiu Beiului localnicii spun ca vin si se scalda ielele in Noaptea de Sanziene, dansand pana in zori. Daca e sa dam crezare apei de un albastru translucid, nu ne-ar mira…
Lacul Vulturilor
Mergem in alti munti, cei ai Siriului, la o altitudine de aproape 1500 m pentru a admira un lac periglaciar denumit Lacul Vulturilor.
Peisajul alpin (puteti vedea si capre negre, daca aveti noroc) ii va rasplati vizual pe cei care se vor incumeta sa urce pana la lacul cunoscut si drept Lacul fara Fund. Se poate ajunge prin Valea Neagra, pe un traseu de 3 ore.
Mai mult ca sigur exista in tara multe alte lacuri inconjurate de legende si ferite privirii celor care nu au rabdare sa caute. Pe urmatoarele poate le veti descoperi chiar voi.