Fie ca alegem sa elaboram cu tact si intelepciune planuri de cuceriri teritoriale la masa rotunda a lui Arthur sau suntem partasi la povestile Seherezadei, localurile bucurestene ne spun zi de zi povestea preferata prin decoruri, meniuri si atmosfera. Pregatiti pocalul, azi stam la masa cu aristocrati si regi, hoti, vasali si cadane...
Localul eponim, Ramayana, ne duce cu gandul la epopeea lui Valmiki, cartea hinduismului care il ocorteste in filele ei pe Rama, in cautarea sotiei sale, Sita, rapita de demonul Rakshasa. Insa, nicio grija, Rama, reincarnarea zeitatii Vishnu, aparatorul si sustinatorul vietii, nu va mai permite inca o rapire, astfel ca toti vom fi in siguranta in momentul pasirii pragului Ramayana. Si-acum, sa ne unduim bratele gratios si sa primim cu sufletul deschis ”meniul divin”.
Taverna Medievala - Fortareata
Elementele unui decor cavaleresc care se regasesc in Taverna Medievala ne duc, departe, cu gandul la Parsifal, cavalerul arthurian in cautarea Sfantului Graal, personajul povestii incondeiate de Richard Wagner si imortalizate intr-o pictura murala tintuita pe peretii Neuschwanstein-ului.
Aflat la confluenta dintre Turcia traditionala si cea moderna, denumit si bazar al simturilor, Divan reprezinta lounge-ul (restaurant si cafenea) bucurestean cu imbolduri orientale. Nepangarit de cotidian, povestile ce i se alatura cafelelor aduc aminte de prima poveste cu aroma de cafea turceasca. Ion Tautu, galigraf si gramatic, unul dintre sfetnicii cei mai apropiati ai lui Stefan cel Mare, a fost distins in misiunile diplomatice incredintate de Stefan la curtile apusene. Trimis cu solie la turci, Ion Tautu a facut pentru prima oara cunostinta cu cafeaua.
In zona Kogalniceanu avem intalnire de razboi cu regele Arthur si cavalerii mesei rotunde. ”La lupta!” pentru un meniu cu predilectie carnivor si o noapte incununata de muzica si voie buna. Cu un motto stimulativ : ”Mananca regeste”, mainile goale devin cele mai apropiate si utile instrumente intru infruptare. Si totul, deopotriva, smulge privitorul din secolul nostru si il arunca in ceaunul plin cu blazoane, halebarde, steaguri, lanci, jilturi, arbalete sa-l faca rod al propriei imaginatii.
Restaurantul cu specific oriental, situat in zona Piata Muncii, incununeaza o seara departe de vazul necunoscatorilor. Nume ca Sesam, Cassim, Ali, Morgiana prind contur in momentul in care pasim localul ce poarta pecetea orientalului. Si intram cu totii intr-un basm, Ali Baba si cei 40 de hoti.
”Mahabharata”, poemul ilustrarii celei de-a opta reincarnare a lui Vishnu – Krishna, este ”cantat” prin decorurile primitoare ale cafenelei Krishna, situate pe B-dul Mihail Kogalniceanu. Ilustratiile localului ce sunt etichetele unui ”glob” spiritual reprezinta un Krishna, filosof al dreptatii, un model de sacrificiu si credinta: lumea spirituala si lumea materiala se impletesc aici. Mirosurile imbietoare de cafea, ceai si narghilea inlocuiesc ritualul samanului.
Iar povestea nu se incheie aici. Bucurestiul e plin cu file de basme, istorii si alte povesti, trebuie doar sa le descoperi. Si sa ne tii si pe noi la curent cu povestea ta preferata!