Magazinele second-hand au ajuns la noi, ca multe alte lucruri, dupa ’89. Apareau atunci din perspectiva potolirii unui apetit vestimentar care fusese infometat o buna bucata de vreme. Si au ramas, insa putem spune ca publicul care frecventeaza magazinele de acest gen in zilele noastre este unul usor diferit. Dupa cum multi se feresc de ele din snobism.
De ce ne plac second-urile
Magazinele second continua sa fie populare in toate capitalele europene. Fie ca isi spun mai fancy, vintage-uri, principiul e acelasi – haine la mana a doua, adica purtate, intr-o stare mai mult sau mai putin buna, dar care pot fi reconditionate si asortate cu multe alte haine existente deja prin dulapuri.
Ce poti gasi la SH? Absolut orice, de la rochii, curele, ori haine de blana, pana la pantofi, genti, asternuturi de pat ori draperii. Ceea ce atrage foarte mult, in afara de preturile modice (anumite magazine practica si plata la kilogram) este placerea de a-ti gasi lucruri unicat. Riscul de a te intalni cu 3 fete pe strada care au acelasi palton scade considerabil si exista satisfactia de a-ti gasi acel ceva deosebit intr-un morman de haine.
Ceea ce e si mai interesant e ca in second-uri poti gasi branduri vestimentare pe care altfel poate nu ti le-ai permite (COS, Kookai etc.) dar si haine din colectii mai vechi H&M, Zara etc. la preturi mici. Dar nu intotdeauna se iese dintr-un second cu cele mai tari piese. E nevoie de rabdare, noroc plus informare ca sa pui mana pe cele mai bune haine, iar pentru asta trebuie sa stii in primul rand care sunt zilele in care se aduce marfa noua si cele cu promotii.
Cine mai cumpara din magazinele second?
Exista in profilul consumatorului de second mai multe categorii. Mamele grijulii in cautare de chilipiruri pentru intreaga familie se intalnesc aici cu gospodinele care-si dramuiesc bugetul dar si cu tinerii care vaneaza marca sau hipsterii ce tin motis sa aiba o geanta diferita de a celor din jur.
Contra second
Unii nu suporta mirosul specific unor astfel de locuri, altii nu s-ar calca in picioare pentru o rochie uzata, iar altora le este pur si simplu frica de alergii, boli de piele si alti microbi pe care ii pot lua daca ar purta haine SH. Iar numai simpla idee de a da bani pe un obiect vestimentar care nu este nou poate produce reactii alergice.
Magazine second populare din oras
Exista in fiecare cartier macar unul, chiar daca nu le frecventati, sigur le-ati zarit. Cateva dintre acestea au iesit insa din pluton si sunt deja celebre.
Dobrogeanul
Cei de la Dobrogeanul au impanzit tot orasul cu magazinele lor. De la Gara pana la Obor, Iancului sau 1 Mai, au magazine mari, bine aprovizionate si in fiecare saptamana practica reduceri, in general de 10-20%. Aici puteti gasi in principal haine, dar si incaltaminte.
Second Iancului
La Iancului la metrou nu va opriti numai la Dobrogeanul, pentru ca, la cativa pasi mai incolo, pe o alee, se afla un second care aduce haine din Franta. Sunt bine aprovizionati, inclusiv cu haine pentru copii, iar daca lasati un numar de telefon va vor trimite saptamanal un SMS cu ziua in care se primeste marfa.
Second-uri la Gara de Nord
Si aici dam peste un Dobrogeanul, pe Gh. Duca, dar imediat langa el este un alt second-hand, unde, in afara de haine se gasesc si perdele, lenjerii, dar si genti interesante. Practica si ei reduceri saptamanale. Tot in zona Garii, mai gasiti inca un magazin pe Strada Garii de Nord, in apropiere de Piata Matache, unde puteti avea surprize placute.
Second la Stefan Cel Mare
Un alt magazin second-hand destul de generos ca oferta si preturi veti descoperi si in zona Stefan cel Mare, langa clubul Bellagio.
Mania, second bulgaresc
Bulgarii de la Mania au o adevarata retea de second-hand-uri, iar in Bucuresti magazinul lor se afla pana de curand pe Mihai Bravu. Mai nou il gasiti in Carrefour Militari. Marfa din magazin se schimba complet vinerea, iar preturile produselor scad progresiv pana in ziua schimbarii. De asemenea, vand si la kilogram.