Noaptea Muzeelor continua si in 2012 in marile muzee din tara, iar de aceasta data un numar de 130 de insitutii isi vor tine portile deschise pana in miez de noapte. Daca luam in calcul ca in intreaga Europa exista 3000 de muzee care serbeaza Noaptea Europeana a Muzeelor, e clar ca Romania are un aport important la aceasta sarbatoare a artei, a culturii si a istoriei fiecarei tari in parte.
Muzeul Antipa
De altfel, sarbatoarea cea mare, si anume Ziua Internationala a Muzeelor se serbeaza pe 18 mai, iar noaptea este, de fapt, un pandant al acesteia. Unul de succes am spune, intrucat oamenii se aduna cu mic, cu mare la cozi interminabile pentru a asista la activitatile propuse de fiecare muzeu in parte pe timp de noapte. Fie ca e vorba de expozitii permanente sau speciale, spectacole de tot felul, dans si arte conexte, proiectii smad., fiecare muzeu a pregatit surprize vizitatorilor.
RE:MADE @ MNAC
Ramane la latitudinea voastra ce alegeti sa vizitati in noaptea de 19 spre 20 mai, noi putem doar sa va oferim informatii despre fiecare muzeu in parte si activitatile pe care le-a pregatit pentru Noaptea Muzeelor 2012, eveniment intiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si coordonat in Romania de Reteaua Nationala a Muzeelor (RNMR). Lista cu muzeele si ce ofera ele o gasiti aici.
Harta cu programul Noptii Muzeelor poate fi gasita in fiecare muzeu participant, iar traseul propus in Bucuresti se poate vedea mai jos (click pe imagine pentru marire):
UPDATE: RATB pune la dispozitia publicului o linie speciala in Noaptea Muzeelor: intre orele 21:00 si 04:00 autobuzele vor circula pe urmatorul traseu:
Palatul Parlamentului (Muzeul Naţional de Artă Contemporană), Cal. 13 Septembrie, Str. Izvor, Bd. B. P. Hasdeu, Str. Vasile Pârvan, Cal. Plevnei, Str. Mircea Vulcănescu (Muzeul Militar Naţional), Str. Baldovin Pârcălabul, Bd. Gării de Nord, Piaţa Gării de Nord, Cal. Griviţei, Bd. Dacia (Muzeul Literaturii), Piaţa Romană, Cal. Dorobanţilor (Muzeul Naţional al Harţilor şi Cărţii Vechi), Bd. Constantin Prezan, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff (Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Grigore Antipa, Muzeul Ţăranului Român), Piaţa Victoriei, Cal. Victoriei (Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Municipiului şi Muzeul Naţional de Istorie), Splaiul Independenţei, Piaţa Unirii, Bd. Dimitrie Cantemir, Cal. Şerban Vodă, Piaţa Eroii Revoluţiei (Muzeul Bellu) cu întoarcere pe Şos. Viilor, Str. Dr. Istrate, Parcul Carol (Muzeul Tehnic Naţional) Str. 11 Iunie, Bd. Regina Maria, Bd. Libertăţii, Cal. 13 Septembrie.
Pe langa linia speciala, cele 23 linii de noapte care fac legatura intre Piata Unirii si cartierele din capitala vor functiona dupa programul cu care ne-au obisnuit, pe tot parcursul noptii.