Lucratul de acasa penduleaza, nu fara palpitatii, intre visul secret de a butona din varful patului si temerile legate de sindromul ne fura peisajul sau singuratatea in campul muncii.
Asta daca nu stii ca peisajul urban are si spatii foarte generoase indiferent daca nu ai un anumit birou, daca esti freelancer sau tocmai te-ai aventurat in lumea antreprenoriatului. Prin urmare, dam curs unei scurte dezbateri pro si contra lucratului de acasa in marele oras.
Dezavantaje lucrat de acasa
Suntem animale sociabile si avem nevoie de interactiune cu semenii, ceea ce nu se prea mai intampla cand lucram de acasa. Sau se intampla numai virtual.
Multi dintre cei care au experimentat cele doua modalitati de lucru sunt de parere ca timpul de lucru efectiv este mult mai bine exploatat la birou.
Ideile sclipitoare vin de multe ori din brainstorming-ul cu colegii.
Cand ai chef de o pauza de ras, nu e cazul sa-ti faci griji ca vei rade de unul singur.
Reduci riscul de obezitate – alergatul in fiecare dimineata prin trafic, spre birou e poate singura forma de miscare a zilei.
Avantaje lucrat de acasa
Acasa e liniste (teoretic) deci te poti concentra mult mai bine in lipsa zumzetului din open space.
Cine a zis ca daca lucrezi de acasa nu poti fi multitasking? Pui mancarea pe foc, rufe la spalat si lucrezi in acelasi timp!
Exista companii din strainatate care au introdus camerele de odihna: angajatii sunt incurajati sa traga un pui de somn de 15-20 de minute. Gandeste-te la deliciile unei scurte sieste acasa, dupa pauza de pranz.
Nu trebuie sa mai stai lipit de un scaun 8 ore pe zi. Esti liber sa lucrezi si din pat, daca ai chef.
Iar pentru momentele cand simti nevoia interactiunii cu oamenii, sau cand casa devine apasatoare, exista in oras locuri foarte prietenoase unde poti merge sa lucrezi. Totul e sa existe interent.
Cafenele si baruri
In majoritatea locurilor conexiunea la net este free, asa ca poti petrece linistit cateva ore bune lucrand in cafenele, baruri, ceainarii sau vara la terase. Iata si cateva exemple de astfel de locuri: Energiea, Van Gogh, Starbucks etc. Nu uita ca trebuie sa ai si un buget alocat orelor de lucru, la cafenea trebuie sa consumi.
Coworking la Bucuresti
Un concept deja foarte popular in strainatate dar care incepe sa prinda si la noi est cel de coworking, inchirierea, cu ora, sau cu luna, a unui birou intr-un spatiu comun, care se straduieste sa te faca sa te simti ca acasa.
Unul dintre cele mai cunoscute locuri de acest gen se afla chisr in centrul orasului, in zona Unirea, si se numeste Impact Hub, unde poti deveni membru participand la tot felul de workshopuri interesante sau iti poti inchiria un birou.
Un alt loc prietenos in care sunt invitate sub aceleasi acoperis mintile creative, indiferent ca este vorba despre artisti sau persoane care cauta o alternativa pentru lucrul de acasa, este Casa de pe chei.