Dacă primele două luni de iarnă v-au antrenat într-un maraton angoasant, decorat cu beculețe, sclipiciuri și beteală și v-au fugărit din hypermarket-uri până în mall-uri, târguri de cadouri și piețe strident luminate, pe străzi gălagioase îmbibate de cluburi pregătite cu petreceri tematice, înseamnă că aveți nevoie de pereți albi.
Februarie vă îndeamnă să vă opriți puțin, să respirați adânc, să vă uitați în jur și să cântăriți ce a rămas după această revărsare, aproape impusă și haotică, înspre exterior. Și dacă pereții propriilor case nu vă inspiră suficient, muzeele și galeriile bucureștene vin în întâmpinarea acestei nevoi de introspecție cu o diversificată paletă de tematici expoziționale.
Passage to the Future: Art from a New Generation in Japan @ MNAC
Passage to the Future: Art from a New Generation in Japan (23 ianuarie – 28 februarie)
Muzeul Național de Artă Contemporană în parteneriat cu Ambasada Japoniei și Japan Foundation aduc în atenția publicului român 11 dintre cei mai cunoscuți artiști niponi ai momentului, într-o expoziție ce cuprinde 42 de lucrări – picturi, fotografii, artă video, instalații și sculpturi. Lucrările sunt caracterizate de tendința, global răspândită în arta contemporană, de a întoarce spatele marilor probleme politice, economice și sociale și de a se concentra pe subiecte mai intime, încercând să reflecte, prin reprezentările unor obiecte luate din împrejurimile imediate, realitatea lor personală. Lucrările sunt orientate către proces, iar influențele manga și anime le oferă un puternic impact vizual.
Inside Insights (01 – 28 februarie)
În prima zi a lunii februarie va avea loc la Aiurart vernisajul Inside Insights, proiect organizat în cadrul Lunii Istoriei LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender). Expoziția cuprinde o serie de lucrări semnate de Airam & Oana Decem, Alexandra Carastoian, [EVA], Oana Lohan, Sorin Oncu, Adrian Popescu, Lea Rasovszky care se axează pe problematica stereotipurilor și miturilor legate de orientarea sexuală, identitatea de gen, libertatea individuală, limita dintre public și privat, realitatea socială a comunității LGBT în România și discriminarea acestei comunități în România contemporană.
Materie și spirit (31 ianuarie – 28 februarie)
Vernisajul expoziției Materie și Spirit va avea loc pe 31 inuarie la Galeria Imbold și va cuprinde o serie de instalații și lucrări ale sculptoriței în metal Misha Diaconu. Artista se lasă inspirată pentru lucrările sale de muzică și teatru și încearcă să imprime materialului dur senzualitatea și fluiditatea mișcării.
Utopia / Dystopia @ MNAC
Utopia / Dystopia (19 ianuarie – 17 februarie)
Tot la MNAC veți găsi prezentate în cadrul expozitiei Utopia / Dystopia proiectul „Experimental Taiwan Tower” de Dorin Ștefan și proiectul care a câștigat concursul internațional pentru Catedrala Patriarhală din 2002, de Augustin Ioan, alături de realizările arhitectonice ale comunismului istoric. Prin această alăturare se dorește evidențierea dezechilibrului între posibilitățile idealității utopice, reprezentate de artiști/arhitecți capabili de proiecte grandioase, de altfel adeseori ignorați în favoarea mediocrității și prostului gust, alegeri agravant dystopice.
Taxidermy Lesson (07 februarie)
Această expoziție reprezintă primul solo show al Teodorei Axente în București, la Zorzini Gallery, și cuprinde o serie de picturi în care sunt problematizate căutările și nevoile cu care se confruntă omul contemporan în cadrul actualului peisaj social. În urma procesului de adaptare la care se supun indivizii, datorită nevoilor de acceptare și confirmare care le așteaptă să le fie îndeplinite din exterior, rezultă personaje definite prin izolare, așteptare, alienare, tăcere și inerție.
Singuratate in multime (25 februarie - 15 martie)
O temă asemănatoare este propusă și în cadrul expoziției de pictură și instalație Singurătate în mulțime, vernisată la Teatrul Odeon (25 feb. – 15 mar.), unde accentul cade mai mult pe legăturile între factor identitar și gen proxim, subiect și obiect, pe relațiile de subordonare și coordonare.