Inainte de toata puzderia de restaurante de pe Lipscani, inainte de toate locurile unde putem manca chinezesc, indian sau frantuzesc in oras, se iesea pentru o friptura si un pahar de vin rosu la Capsa, Cercul Militar sau la Hotel Triumf.
Unele dintre aceste locuri mai exista inca. Unii le pun usor dispretuitor eticheta de prafuite si comuniste; e foarte adevarat ca si-au pastrat amprenta vremurilor de altadata, pe alocuri, de la fetele de masa pana la uniformele chelnerilor, dar pentru o experienta altfel si mai ales pentru decorul cladirilor deosebite in care sunt amplasate, puteti alege sa iesiti intr-o seara intr-un Bucuresti cu atmosfera de alte vremuri. In plus, buzunarele vor fi protejate, intrucat si preturile au ramas "invechite".
O bijuterie arhitecturala care a apartinut initial lui Cezar Librecht, unul dintre directorii Postelor, Casa Universitarilor este ferita de privirile indiscrete ce se perinda pe Dionisie Lupu de un mic parc. Incepand cu 1947 cladirea incepea sa fie frecventata de cadrele didactice si aici avea sa functioneze unul dintre cele mai apreciate restaurante ale perioadei comuniste. Nu e cazul sa va asteptati la preturi piperate (o bere in jur de 5 lei), pentru ca sunt cam la jumatatea celor din zona; lasati-va surprinsi doar de farmecul cladirii cu iz de mic castel si de istoria acestuia.
La Cercul Militar, in buricul centrului, puteti bea un pahar de vin cu numai 3 lei la lumina candelabrelor. Asta inauntru, pentru ca vara functioneaza si terasa restaurantului unde, inainte de '89 lumea venea la Casa Armatei. Meniul va defila in toate nuantele traditionale, de la mici si piure, la carnaciori si salate asortate.
Sa nu va asteptati sa mancati in tacere dupa ce urcati scarile cu iz monumental ale Cercului Militar. In buna traditie de altadata, puteti asculta muzica live de inima mai mult sau mai putin albastra.
Nu departe de Casa Universitarilor, in Piata Lahovari exista un alt simbol al locurilor bune de iesit in Bucurestiul altei epoci. Casa Oamenilor de Stiinta are pe langa detalii elegante de interior si o gradina supranumita a trandafirilor. Meniul nu se indeparteaza prea mult de linia traditionala, prin urmare, daca aveti pofta de un cascaval pane, va fi al vostru pentru 6 lei.
Ani de zile pe Calea Victoriei colt cu Campineanu am ocolit schelele in spatele carora a dormitat Hotelul Capitol. Renovarea i-a repus in evidenta silueta gratioasa si pare tentant sa mergi intr-o seara la o cina la hotel, in orasul in care locuiesti. Nu putem trece cu vederea nici cofetaria cu acelasi nume de la parterul cladirii unde raportul calitate-pret este mult mai bun decat la alte cofetarii de renume din oras.
La Hotel Triumf, pe Sos. Kiseleff, veti gasi regasi nu numai mocheta de care ati auzit probabil din povestile parintilor sau bunicilor, dar si atmosfera localurilor de dinainte de Revolutie. Impresioneaza, ca si in celelalte locuri de pe lista noastra retro, arhitectura si detaliile. Restaurantul are si terasa si uneori puteti merge aici la party-uri.
Locul preferat de dezbatere al scriitorilor, la o bere, intr-un decor total nepretentios, cu mese de plastic, umbrele galbene si meniu mai generos pe partea de bautura decat pe cea de mancare ramane, de cateva decenii bune, terasa-cafenea La Muzeu de langa Muzeul Literaturii Romane. Iarna dezbaterile se muta la subsolul cladirii din curte.
Poate in viitor astfel de locuri vor fi puse mai bine in valoare si vor reintra intr-o arie mai larga de interes. Pana atunci, daca nu va sperie stafiile trecutului si sunteti curiosi, le puteti trece pragul.