• Share

Retro Bucuresti: Cismigiu, cea mai veche si mai cocheta gradina a orasului

Retro Bucuresti: Cismigiu, cea mai veche si mai cocheta gradina a orasului

 

Cismigiul ramane unul dintre cele mai indragite parcuri ale orasului - decor al iubirilor de ieri si de azi, al patinajului cochet pe lac, refugiu al chiulangiilor de la Lazar, sursa de inspiratie literara (Cismigiul et Comp, Grigore Bajenaru). Printre actualele plimbari cu cainele sau caruciorul, ori fotografiile de nunta, putina lume stie ca odinioara in locul gradinii era o balta nu tocmai respectabila.

 

 

gradina cismigiu bucuresti 

 

 

De fapt, povestea incepe de dinainte de balta amintita, mai exact in 1779, cand domnitorul Alexandru Ipsilanti porunceste construirea a doua cismele in Bucuresti. Una dintre ele s-a ridicat in locul unde exista astazi gradina (partea dinspre Stirbei Voda). Cat despre numele parcului, acesta trebuie pus in legatura cu Dumitru Siulgi-basa, seful lucrarilor de amenajare a cismelelor orasului, numit marele cismigiu.

 

Dar pana la look-ul de astazi al parcului mai aveau sa treaca niste ani buni si multe influente. Pe la 1830, generalul Pavel Kiseleff propunea secarea baltii si transformarea terenului intr-o gradina publica, ceea ce va incepe cu adevarat abia in 1847. De lucrari s-au ocupat gradinarul peisagist Wilhelm Mayer, fostul director al Gradinilor Imperiale din Viena si gradinarul Franz Hare.

 

 

gradina cismigiu bucuresti 

 

 

Fosta balta insalubra capata contur de gradina, imprejmuita si aranjata cu canapele din lemn in 1854, cand se face si inaugurarea oficiala. In iarna lui 1883, cand lacul din gradina a inghetat s-a dat liber si la patinaj.

 

Cismigiul este cea mai veche gradina din oras, iar cel mai vechi loc al gradinii ramane La Cetate, unde se afla ruinele unei manastiri construite de logofatul Vacarescu in 1756. De aici se spune ca ar fi pornit un tunel secret care facea legatura intre Palatul Cretulescu si malurile Dambovitei.


Toti avem coltul preferat de Cismigiu si, peste ani, parcul continua sa ramana la fel de cochet, dar nu demodat, intim si in acelasi timp deschis unei diversitati de evenimente. De exemplu, in aceasta vara, va asteapta in parc o Biblioteca in aer liber.

Distribuie