A venit primăvara? De data asta nu, a venit direct vara! Şi odată cu ea, veşnica răceală de sezon. Şi-am tot stat şi ne-am gândit cum am putea noi să ieşim undeva unde să se simtă şi Bubu al nostru bine, şi să ne treacă şi răcelile. Şi-am ales Salina Turda, dacă tot avem asemenea “bogăţii ale naturii” în împrejurimile Clujului, ne-am împachetat rapid şi-am purces în scurta excursie.
Am trecut peste discuţiile în contradictoriu în ceea ce priveşte salinele şi copiii, dacă acea concentraţie de sare din aer le face bine sau nu, am acţionat pur şi simplu pe baza instinctului… Si nu am regretat. După aproximativ 30 km de mers cu maşina, am ajuns la salină. Nu am mai fost în zonă de când s-a redeschis în 2010. Dar am fost plăcut surprinşi, investiţia în locaţie e benefică. E de mers cu copii în timpul săptămânii, deoarece în weekend se aglomerează, vin mai multe persoane şi la tratament. Pentru cei care sunt încă sceptici, gândiţi-vă doar că până la urmă nu contează cât de bolnavă e lumea care merge acolo, la concentraţia aceea de sare nu cred că se transmit virozele. Din contră, nouă ne-a trecut!
Programul de intrare este de luni până vineri, între 9 şi 15, iar salina funcţionează până la ora 17. Biletele pentru adulţi costă 20 lei / pers., copiii, elevii şi studenţii plătesc 10 lei / pers., iar pentru pensionari sunt 12 lei / pers., putându-se achiziţiona şi abonamente. Bineînţeles, copiii sub 3 ani beneficiază de intrare gratuită.
Salina are baze de agreement în interior: teren de minigolf, pistă de bowling, loc de joacă pentru copii, teren de sport, amfiteatru, mese de tenis şi biliard. Pentru cei care merg să petreacă mai mult timp în subteran, se pot face şi plimbări cu barca pe lacul din mina Terezia. Mai multe despre locaţie, căi de acces şi organizarea împrejurimilor găsiţi pe site-ul http://www.salinaturda.eu/ .
Noi nu am stat foarte mult, Bubu era între două mese şi nu a avut răbdare fiind şi puţin răcit, am hotărât încă de acasă ca va fi o ieşire scurtă, însă ne vom întoarce şi vom sta mai mult, pentru că merită. Am văzut şi bebeluşi mai mici de 6 luni, aşa că nu cred că există vreun impediment. Te plimbi ca-ntr-o poveste, jocurile de lumini îţi fură ochii, copiii au unde să se joace, adulţii nu se plictisesc... Fără să-ti dai seama, faci o “cură de sare” în timp ce vizitezi un obiectiv turistic de la marginea municipiului Cluj-Napoca. Mai pe scurt, îmbini utilul cu plăcutul şi toţi membri familiei sunt mulţumiţi!
Salina Turda, mai creşte Bubu puţin şi ne vom revedea. Până atunci, la cât mai mulţi vizitatori!