Se joaca teatru si imbucurator este ca, dincolo de elitismul salilor traditionale si al teatrelor de prestigiu, incepem sa avem parte de spectacole in spatii din ce in ce mai neconventionale. Baruri, cafenele, case, sufragerii si chiar mall-uri – orasul se lasa transformat intr-o mare scena pe care se joaca neobosit.
Teatru la o cafea
A devenit deja o traditie ca in oras spectacolele de teatru sa se joace in cafenele, adica sa bei un vin sau o cafea calda si sa aplauzi frumos la final chiar de la masa ta.
In cafeneaua din Centrul Vechi serile sunt animate de nume binecunoscute ale scenei teatrale contempornane: Lia Bugnar, Marius Manole, Medeea Marinescu etc. In caz ca nu ati vazut deja teatru la Godot, poate dati o sansa unui spectacol din programul urmatoarei perioade: Ce ne spunem cand nu ne vorbim (r. Chris Simion, pret bilet 35 lei) sau Bullets over Lipscani (r. Eugen Gyemant, pret bilet 30 lei).
Din aceasta vara, in curtea Institutului Francez functioneaza terasa Chez Elvire, unde au existat si cateva spectacole de teatru, la ceas de seara. Asteptam sa ne trecem in agenda si alte spectacole jucate aici, intr-un spatiu de toamna-iarna.
Cei de la In Culise ne propun, in cadrul unui concept de teatru pub, spectacole care sa scuture conventionalul si seri cu stand-up comedy.
Va invitam sa uitati de tabuuri si sa incercati, intr-o luni sau intr-o miercuri, sa sariti peste berea de la Legere si sa vedeti, in cadrul clubului, o piesa sub umbrela Teatrului Tabu. Asteptam cu interes reluarea programului in aceasta toamna.
Case din Bucuresti care se transforma in scena de teatru
La Scena se numara printre pionierii teatrului de cafenea, in superbul spatiu al unei case. Comedii sau drame, puteti vedea piesele in atmosfera unei case cu aer somptuos si decorata teatral. In general pretul unui bilet este de 25 de lei, iar rezervarile se pot face si online.
Unul dintre cele mai alternative spatii de la noi, un soi de squat d'artistes este Carol 53 unde se intampla foarte multe concerte si alte manifestari artistice. Printre ele si teatru, dar nu va asteptati la ceva formal, e posibil sa stati si pe jos, la o cana de ceai fierbinte in timpul pieselor. Pe 2 si 4 octombrie se va juca aici un spectacol din cadrul Maratonului Teatrului Independent – Bucharest Fringe, Nostalgia 53 (r. Crista Bilciu, pret bilet 10 lei).
Pe langa o frumos amenajata curte, bistoul de arte Acuarela are si o mansarda pe care au redeschis-o de curand si de unde rasuna seri de jazz dar se joaca si teatru. Pretul spectacolelor este in general 20 lei.
Teatru unde chiar nu va asteptati
Lorgean Theatre a dat acum cativa ani tonul teatrulului de sufragerie, la noi. De atunci, in diverse apartamente ale orasului, sau in alte spatii care adesea raman ascunse si se dezvaluie numai celor care trimit un e-mail sa rezerve un loc se tot joaca teatru, intr-un cadru mult mai intim decat clasica sala de spectacol.
In seria spatiilor neconventionale in care puteti vedea spectacole de teatru la Bucuresti se incadreaza si proiectul Teatru de sufragerie. Spectacolele promoveaza actorii si regizorii tineri si se produc chiar in sufragerie cu pantofii lasati in hol si papucii de rigoare. Uneori totul se asorteaza cu ceai cu ghimbir sau vin fiert, iar intrarea costa 35 lei.
Si da, teatrul a ajuns si la mall, pentru cei care prefera mai degraba shoppingul decat salile de teatru, sau pur si simplu pentru cei care isi doresc sa vada arta intr-un spatiu care nu-i este destinat. Anul acesta teatrul a ajuns si intr-o sala de cinema, la Grand Cinema Digiplex, unde s-a jucat spectacolul Boeing, Boeing de Marc Camoletti, cu mai multe reprezentatii. S-a mai intamplat si pe 13 septembrie la Galeria Comercială Vitantis, unde cei prezenti au putut vedea Ce ne spunem cand nu ne vorbim (r. Chris Simion) si se pare ca nu este ultima data cand vom auzi despre teatru la mall.