Ca muzeele sunt un bun si placut mod de a mai scapa de agitatia urbana stim deja. Dar mai stim si ca in oras exista cateva muzee de-a dreptul speciale, atat din perspectiva colectiilor si obiectelor de arta pe care le adapostesc, dar si a cladirilor. Nu va sfiiti, deci, de a le pune pe to do list.
Vechile familii mai mult sau mai putin romanesti, mai mult sau mai putin boieresti au avut, pe langa povesti tumultuoase, si acea aplecare spre arta care le-a permis sa stranga adevarate colectii de obiecte pretioase.
Icoane pe lemn ori sticla, mobilier, covoare, bijuterii ori costume traditionale ce odinioara impodobeau casele unor N. Dona, Garabet Avachian, Alexandra si Barbu Slatineanu sau Beatrice si Hrandt Avakian pot fi acum apreciate si admirate la Muzeul Colectiilor de Arta. De fapt, modul de aranjare al obiectelor incearca o reconstituire a atmosferei din casele colectionarilor.
Va fi absolut un regal sa cercetati icoane vechi in compania unora dintre cele mai izbutite realizari ale picturii romanesti. Grigorescu, Luchian, Tonitza, Petraşcu, Pallady, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă sau Corneliu Baba vi se vor perinda prin fata in toata splendoarea.
Este o placere si descoperirea cladirii, acest Palat Romanit (Calea Victoriei, 111) a carui ridicare a inceput in 1812 si care, de-a lungul timpului a riscat sa se deterioreze sub auspicii administrative, dar care iata, in vara acestui an a fost redeschis dupa o pauza de vreo 20 de ani si indelungi lucrari de consolidare.
Il puteti vizita de sambata pana miercuri intre 11:00 – 19:00 (mai - septembrie) si 10:00 – 18:00 (octombrie – aprilie).
Vecina cu Biblioteca Centrala Universitara se ridica pe C.A. Rosetti, 8 fosta si cocheta casa a lui Theodor Aman. Devenita muzeu, casa a carei fatada se bucura de sculpturi realizate chiar de artist infatisandu-i pe Michelangelo și pe Leonardo, adaposteste pe langa lucrari ale lui Aman si obiecte de mobilier etc.
Intrarea este libera, insa programul usor dificil: luni-marti - inchis; miercuri - duminica – 10:00 – 15:00, deci poate-l puneti pe lista de weekend.
Muzeul Frederic si Cecilia Storck
Daca va veti aventura pe stradutele din dreapta bulevardului Lascar Catargiu, cum mergi de la Romana spre Piata Victoriei, va va atrage poate privirea o cladire cu ziduri colorate in rosu pompeian. Aici, pe strada Vasile Alecsandri, 16 se afla casa Storck azi muzeu (construita pe la 1912).
Iubitorii de sculptura vor descoperi aici opera intregii familii Stork, dar si sculptura medievala, medalii ori acuarele semnate Carol Popp de Szathmary. Puteti vizita muzeul de marti pana duminica intre orele 09:00 si 17:00.
Printre colectionarii care si-au donat patrimoniul statului (in acest caz inclusiv casa) se numara si Krikor Zambaccian, considerat un adevarat Mecena al momentului respectiv. Interesant este faptul ca inca din 1942, casa din str. Muzeul Zambaccian, 21A era deschisa o data pe saptamana iubitorilor de arta si frumos.
Pe langa exemplare pretioase ale artei romanesti (Grigorescu, Andreescu, Luchian, Pallady, Petrascu etc.) muzeul mai adaposteste si 19 tablouri apartinand scolii franceze. Printre ei: Delacroix, Corot, Renoir, Sisley, Pissarro, Cézanne, Picasso sau Matisse.
Programul de vizitare este urmatorul: miercuri – duminică 11.00 - 19.00 (mai - septembrie); 10.00 - 18.00 (octombrie - aprilie).