Prin ce paduri ati mai cutreierat in ultima vreme? Si nu ne referim la jungla urbana, ci la mirosul de brad sau de fag si la coroanele bogate printre care se intrezareste soarele... Daca nu v-am facut inca pofta, atunci va invitam sa vedeti filmul lui Luc Jacquet, Il etait un foret (cronica aici). Pana cand veti ajunge insa la cinema, va ajutam noi sa descoperiti cateva paduri speciale ale patriei, numai bune de pus pe lista de excursii din aceasta vara.
Letea, padurea cu miros de manual
E aproape imposibil sa nu fi auzit la scoala despre Padurea Letea, ceea ce nu trebuie sa ne mire avand in vedere ca este rezervaţie naturală a biosferei. Se afla intre bratele Chilia si Sulina, iar multe dintre speciile vegetale intalnite aici sunt unicat in Europa. Cum o fi aratat in 1938, cand a fost declarata rezervatie naturala nu stim, dar in mod sigur merita s-o admiram.
Padurea Babadag, raiul speciilor rare
Si pentru ca tot suntem in Dobrogea, o alta arie protejata o reprezinta Padurea Babadag, care apartine Rezervatiei Naturale Delta Dunarii; aici pot fi vazute mai multe specii vegetale rare, printre care brândușă, cimbru, bujor românesc.
Padurea Baciu sau Triunghiul Bermudelor de Romania
Daca un nou Blair Witch Project ar fi turnat in Romania, Padurea Baciu ar fi aleasa. Aflata in apropiere de Cluj, este un loc unde nu se spune ca misuna ielele, ci OZN-urile. Primul a fost vazut si fotografiat in 1968, iar de atunci lucruri stranii s-au intamplat pe aici. Nu mergeti daca va e teama de migrene ori extraterestri.
In Apuseni, nu ocoliti Padurea de langa Vidolm
Mai concret, daca aveti drum prin muntii Trascaului, dati o sansa padurii de lângă Vidolm, pentru ca aici se afla unul dintre tipurile de zada existente la noi.
La inaltime, in Parcul National Retezat
Pentru iubitorii de alpinism, sa urce in Retezat va fi o placere, mai ales ca aici dam peste paduri impresionante si plante precum pretioasa floare de colt.