Gradina Botanica "Dimitrie Brandza"

Arta & cultura Spatii publice

Adresa

Soseaua Cotroceni, 32, 6, Bucuresti

Program

  • L - D08:00 - 20:00

Contact

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

  • Expat friendly
  • Organizeaza evenimente
  • Potrivit pentru copii
  • Reduceri elevi/studenti

Descriere loc

Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" a Universitatii din Bucuresti, numita dupa fondatorul ei, Dimitrie Brandza, este situata in cartierul Cotroceni.

Acopera o suprafata de 17,5 hectare (inclusiv 4.000 m² de sere) si are peste 10.000 de specii de plante.

In anul 1874, Gradina Botanica a fost mutata de pe vechiul amplasament in centrul orasului, pe terenurile palatului Vasile Sutu situate in fata Universitatii. In acelasi an, institutia a trecut in componenta Universitatii din Bucuresti, functionand pe langa Facultatea de Stiinte si avandu-l la conducere pe  Prof. Dr. Dimitrie Brandza. Conditiile improprii dezvoltarii  gradinii botanice l-au determinat pe marele botanist sa intreprinda demersuri pentru a obtine un teren adecvat reamenajarii institutiei. Aceste demersuri au avut succes in anul 1884.

Amenajarea noilor spatii, care corespund amplasamentului actual al Gradinii Botanice, a presupus construirea si popularea primelor sere (utilizand modelul serelor Gradinii Botanice din Liège), construirea Institutului Botanic in care au functionat, pana la bombardamentul din 4 Aprilie 1944, disciplinele de Biologie vegetala, Herbarul si Muzeul Botanic, efectuarea principalelor plantatii de arbori si arbusti.

Situatia Gradinii Botanice s-a imbunatatit incepand cu anul 1954, cand a trecut din nou sub conducerea Universitatii din Bucuresti, pozitie pe care si-o mentine si in prezent. Procesul de revigorare a fost marcat de constructia unui complex de sere de productie, destinat sa asigure materialul vegetal necesar sectoarelor exterioare, de constructia noului Institut Botanic (1960), in care functioneaza in prezent disciplinele Botanice, Microbiologia si Genetica, de constructia complexului de sere de expozitie (1973-1976), cu o suprafata de peste 2500 mp, si de inaugurarea in anul 1978 a noului Muzeu Botanic, amenajat pe baze ecologice.

In anul 1994, o data cu prima Sesiune Nationala de Comunicari Stiintifice Botanice, Gradina Botanica bucuresteana primeste numele Prof. Dr. Dimitrie Brandza, cel care s-a straduit atat de mult sa o refaca pe amplasamentul sau actual.

Distribuie