• Share

Dar de ce burgerii sunt in trend in Romania?

Dar de ce burgerii sunt in trend in Romania?

 

Serialul nostru despre burgeri si ce rol au ei in vietile noastre continua si saptamana aceasta cu mai multe informatii despre trend, cum a ajuns la noi si ce-am facut cu el. Pana la urma, mancarea intre bucati de paine e ceva ce stim si noi de cand lumea. Asa ca de ce ne bucuram atat de mult ca burgerii sunt la moda? Ce trend mai e si asta cu o mancare care are cel putin 100 de ani din ce ne spune istoria? Ca sa raspundem la toate aceste intrebari pe care le citim telepatic pe buzele oamenilor din oras, o sa trecem putin prin istoria mancarurilor de gen, pe rapid.

 

Ideea de lucruri intre doua felii de paine o gasim chiar din cele mai vechi timpuri. Denumirea cea mai uzuala, cea de sandwich, a aparut cand John Montagu, 4th Earl of Sandwich tot ii cerea valetului sau carne intre felii de paine. Prietenii sai au inceput sa ceara “ca Sandwich” si numele acesta a ramas.

Cu burgerul povestea este intortochiata. Nu exista dovezi clare apropos de cine a fost primul care i-a pus numele sau l-a facut, cert este ca la Targul Lumii din St. Louis, in 1904, mai multi negustori au servit hamburgeri, adica carne de vita tocata intr-o chifla. De atunci si pana acum, s-au intamplat multe.

In principiu, prin marile lanturi de restaurante, burgerii au ajuns in intreaga lume. Insa, de cativa ani, acest fel de mancare a intrat in atentia specialistilor si a fost reinventat in nenumarate feluri. Usor, usor, trend-ul a ajuns si la noi. Lucru care ne face fericiti.

 

Sursa Flickr Foto David Pursehouse

 

„Bucatari celebri au inceput sa reinventeze burgerul, sa foloseasca produse de calitate si sa ii dea atentie de fine-dining. (...) In ultima vreme, lumea si-a dat seama ca trebuie sa fie atenta la ce mananca, pentru ca pe termen lung poate fi o problema daca nu faci chestia asta”, ne-a spus Bogdan Zaharescu, Managing Partner Vivo - Fusion Food Bar.

Dragos Gurarosie, Co-Founder BurgerFest a completat informatia despre trend: „A aparut intr-o serie de restaurante. Patronii acestor restaurante au vazut ca merge treaba. Cei care au participat la emisiunile culinare de pe TV, si aici este un plus al acestor emisiuni, au deschis apetitul romanilor pentru tot ce inseamna gastronomie si bucatareala in general”.

 

Pentru ca suntem in vremuri in care totul se intampla in online, inclusiv mancatul, e firesc ca vestea ca burgerii sunt ceva special a mers ca fulgerul pe canalele  de social media, nu doar prin restaurante, iar Alexandru Manole, Owner Burger Van a vazut si asta: „Lumea citeste pe internet articole, food porn-uri, vede burgeri. Cei care au facut localurile, la fel, au vazut ca prind la public. Oamenii au inceput sa vorbeasca din gura-n gura, pe canalele din social media. Cumva a fost o chestie in paralel.”

 

 

Romanii s-au aliniat destul de rapid la trend-ul vestic, iar anul 2015 a fost perfect pentru o explozie de gusturi noi prin bucatariile noastre. Retetele sunt de tot felul, calitatea ingredientelor fiind cea care face diferenta intre restaurantele de profil. Consumatorii nu au stiut exact ce cauta din prima, dar specialistii spun ca mancatul i-a educat si acum stiu sa aprecieze un burger de calitate.  

„Si marile restaurante si lanturi de fast-food si-au dat seama ca trebuie sa pivoteze catre mancarea gurmand, proaspata. Pentru ei este aproape imposibil, la nivelul la care sunt si lumea va prefera burgerul si inca 40 de ani de acum incolo”, ne-a mai explicat Bogdan de la Vivo.

„Pentru un burger cum trebuie, e bine sa te preocupe calitatea carnii, sosurile sa fie home made si restul de ingrediente, rosii, salate, sa fie ok”, e de parere organizatorul BurgerFest.

Alexandru de la Burger Van ne spune insa ca trebuie sa fim atenti la cateva lucruri: „Orice restaurant, orice bodega de cartier are acum in meniu si burgeri. Nu inseamna neaparat ca stiu sa ii faca sau ca au ingrediente de calitate. Poate ca stiu sa ii faca, dar daca au ingrediente naspa...”.

 

 

Pentru ca lucrurile vin si pleaca, am aflat de la intervievatii nostri si care mai sunt trendurile prin oras.

„In momentul acesta sunt burgerii si cafeaua care au inceput sa ia amploare fiindca lumea chiar nu stia de ele. E ceva nou si lumea trebuie sa fie educata si de una si de alta”, ne-a spus Bogdan.

Urmeaza si alte trenduri sa ne invaluie, tipuri de street food ne asteapta la colt, berea artizanala e deja interesanta, iar dulciurile facute cu atentie si migala ne-au cucerit.

Important este ca evoluam si ca stim din ce in ce mai bine ce ne place. In episodul urmator vom afla exact care sunt lucrurile la care trebuie sa fim atenti atunci cand comandam un burger.

 

Interviurile cu raspunsurile complete ale specialistilor in burgeri din oras le gasesti mai jos.

 

 

Tu cu ce informatii crezi ca ar trebui sa mai completam articolul?

Distribuie