Primul sau contact cu Bucurestiul a fost in efervescenta perioada de dupa '89. Dupa terminarea studiior, acum cinci ani, Frederic Vigroux a revenit in orasul de pe malul Dambovitei si nu a mai plecat. De curand a apasat start pe butonul unui business sugestiv denumit NumberWine. Asa ca acum are ocazia sa combine pasiunea pentru vin cu experienta studiilor pentru a initia interesatii in tainele vinurilor frantuzesti, italiene su nemtesti care asteapta sa fie descoperite in micul, dar cochetul sediu din strada Biserica Amzei, nr. 8.
Frederic Vigroux - Franta
Orasul Meu: Cum a inceput povestea ta la Bucuresti?
Frederic Vigroux: Cunosc Bucurestiul de la inceputul anilor '90, cand am venit impreuna cu familia. Era pe atunci un oras foarte diferit, cu mult mai putine masini. Acum aproape 5 ani, dupa terminarea studiilor la Londra, am revenit intr-un oras pe care-l simt ca fiind intr-o continua miscare, transformare.
OM: Un loc in care te simti intotdeauna in largul tau in oras:
Frederic: Imi place experienta restaurantelor, iar preferatul meu din ultima vreme este The Artist, unul dintre putinele locuri din oras, daca nu singurul, care ofera experienta gastronomiei moleculare. Ar mai fi Voila, un loc arty si foarte placut, aflat departe de agitatia Centrului Vechi. Iar o decoperire recenta este Acuarela, unde sunt niste seri de concerte foarte interesante.
OM: Tu si orasul in cea mai trista experienta de pana acum.
Frederic: S-a intamplat acum vreo zece ani cand am fost amenintat cu o lama de cutit in Herastrau si mi s-au furat telefonul si banii. Totusi, la Bucuresti ma simt mai in siguranta decat in oricare alta capitala europeana.
OM: De ce o afacere cu vin la Bucuresti?
Frederic: NumberWine este o afacere de familie, care a aparut gratie pasiunii pentru vin si din dorinta de a oferi o selectie de vinuri bazata pe calitate si originalitate. Multe dintre vinuri provin de la micii producatori, iar acest gen de business nu este inca atat de frecvent pe piata romaneasca, spre deosebire de Franta, de exemplu.
OM: Ce parere ai despre vinurile romanesti?
Frederic: Exista multe vinuri romanesti de calitate, dupa cum exista si multe vinuri slabe frantuzesti etc. Problema este ca vinurile romanesti de calitate sunt foarte scumpe, in general, dar apropo de raportul calitate-pret, unele dintre cele mai bune vinuri de pe piata in acest moment mi se par cele marca Corcova.
OM: Un loc din oras unde-ti place sa iesi la un pahar de vin:
Frederic: La Bruno, in Centrul Vechi. Este unul dintre acele locuri intime si fara fite, unde te simti mereu in largul tau.
OM: Cum ti se pare reprezentat in oras conceptul de wine bar?
Frederic: Nu sunt foarte multe wine bars la Bucuresti, dar cred ca exista un public tinta din ce in ce mai numeros pentru asemenea locuri. Oamenii sunt curiosi sa descopere vinuri noi si isi doresc o experienta de calitate apropo de vinul pe care aleg sa-l bea in oras sau acasa.
OM: Ce ai spune cuiva care nu stie prea multe despre universul vinului pentru a-l atrage sa-l descopere?
Frederic: Nu i-as tine un discurs, ci l-as invita sa incerce, sa guste vinul sa-i simta povestea si sa se convinga singur.
OM: Ce ai schimba in Bucuresti?
Frederic: Probabil infrastructura, drumurile destul de proaste si obiceiul soferilor de a goni ca la curse. Si cred ca s-ar impune si un mai mare accent pus pe transportul in comun, mi se pare ca exista prea putine linii de metrou.
OM: Cat timp te mai vezi locuind in Bucuresti si cu ce alt oras l-ai schimba?
Frederic: Momentan raman la Bucuresti, dar daca ar trebui sa aleg un alt oras din Romania, acesta ar fi Sibiul. In strainatate ma vad locuind undeva in Italia, sau Spania.
P.S.: Daca aveti cunostinte sau prieteni din alte tari care locuiesc, temporar sau permanent, intr-un oras din Romania si credeti ca le-ar placea sa ne raspunda la cateva intrebari, va rugam sa trimiteti un mail pe adresa [email protected] cu mai multe detalii.