In goana incredibila in care ne traim existentele, nu-i de mirare ca traditiile aluneca in uitare. Ne trezim, astfel, ca bifam rapid anumite evenimente, inclusiv sarbatorile si nu mai stim sa ne acordam ragazul de a ne bucura de obiceiuri si traditii. Daca te numeri printre cei care vor sarbatori anul acesta Pastele in Bucuresti, esti probabil un animal urban, ceea ce nu inseamna ca e musai sa ai parte de un weekend clasic, de iesit la baute si distractie. Frumoasele traditii se pot adapta chiar si in mijlocul junglei urbane...
Traditii religioase
Nu are prea mare importanta daca esti sau nu credincios. Dar ar trebui, in Joia sau in Vinerea Mare, sa mergi macar o ora la biserica. In aceste zile exista slujbe speciale pline de semnificatii. Joia este ziua Cinei celei de Taina, si una dintre zilele Deniilor, care simbolizeaza, printre altele, puterea pocaintei; in unele regiuni ale tarii, in timpul slujbei de joi se fac pe o ata pana la 12 noduri, despre care se crede ca ofera protectie. In Vinerea Mare, cea in care se pomenesc patimile lui Hristos, se canta Prohodul si se inconjoara de trei ori biserica (pentru fiecare dintre cele trei zile petrecute in mormant). Una dintre bisericile noastre preferate din oras este micuta Biserica Zlatari.
Oua rosii & prieteni
Cand ai inrosit ultima oara oua de Paste? Mai intai iti sugeram sa tragi cu ochiul la frumoasele traditii ale incondeierii oualelor la Muzeul Taranului Roman, sa zicem, apoi cumperi vopsea din oras si-i chemi in vizita pe toti prietenii care-au mai ramas in oras. Simbol al Invierii, ouale se vopsesc in general sambata, iar daca nu stiai, in simbolistica populara, oul rosu are puteri miraculoase, vindecatoare.
Cozonac pufos
Oricum ar arata masa ta de Paste, din peisaj nu trebuie sa lipseasca cozonacul. Iar daca nu te apuci chiar tu sa-l framanti sau nu ti-l trimite mama, poti da o raita prin supermarketuri - toate marile magazine pregatesc in aceasta perioada cozonaci, iar noi iti spunem programul magazinelor, ca sa nu faci un drum degeaba.
Haine noi
Se pare ca obiceiul hainelor noi de Paste nu e o inventie a epocii marketing. Traditia spune ca trebuie sa purtam macar un lucru nou in ziua de Paste, iar asta implica o vizita la mall. (programul special de Paste, aici)
In noaptea de Inviere
In noaptea de sambata spre duminica bisericile se umplu de lumina si cantec. Se spune ca e bine ca dupa slujba de la miezul noptii sa mergi direct acasa cu lumanarea aprinsa si sa faci semnul crucii cu aceasta, in interiorul casei, pentru prosperitate. Apoi urmeaza masa de Paste, ciocnitul oualelor, si, atentie: traditia impune ca masa sa nu se scoale timp de trei zile...